* Amb una participació més baixa aconseguim arribar a les 97 espècies, moltes d’elles migratòries. Destaquem la biodiversitat ornítica observada a l’Olla del Rei, aiguamoll afectat per unes obres de la UPC.
El passat 21 d’abril, juntament amb DEPANA, vam organitzar la 14a edició de la Marató Ornitològica Cooperativa del Delta del Llobregat. Per celebrar aquest edició de primavera van comptar amb 18 participants repartits en 4 equips. Malgrat la modesta participació vam poder prospectar bona part del territori sense protecció, però dintre de la IBA Nº140 Delta Llobregat: zones agrícoles de Sant Boi, Viladecans i Gavà, les pinedes i alberedes de la Pava (Gavà), la llera del riu Llobregat des de Cal Tet fins a Cornellà i l’Olla del Rei (Castelldefels).
La data en que es va celebrar aquesta marató coincideix amb el període àlgid de la migració prenupcial dels ocells que han passat el hivern a l’Àfrica i viatgen cap als països del centre i nord d’Europa per reproduir-se. Malgrat que el riu Llobregat portava moltíssima aigua (això redueix la diversitat d’espècies que s’alimenten a la llera del riu), el resultat ha estat molt destacat amb 97 espècies!!! (podeu veure aquí el llistat). Això deixa patent que aquests terrenys són imprescindibles per garantir la supervivència dels milers i milers d’ocells migratoris que transiten per la plana deltaica. Les reserves naturals (menys del 10% dels 98 km2 que conformen el Delta del Llobregat) són clarament insuficients per acollir un flux migratori tant important.

Cotxa cua-roja / Phoenicurus phoenicurus (Claudio Bracho)
Algunes d’aquestes espècies migratòries observades són molt escasses al Delta del Llobregat, com el mosquiter xiulaire (a l’Olla del Rei) i el trobat dels conreus de Ferran Puig (Sant Boi); fenològicament són interessants les observacions d’una cuereta torrentera i una cotxa fumada ja que són espècies comunes al Delta durant la tardor-hivern però que no crien a la plana deltaica o ho fan ocasionalment.
També es va observar una cornella emmantellada a l’Olla del Rei i a les alberedes de La Pava (espècie rara a la península ibèrica), una cornella negra a l’Olla del Rei (espècie rara a la costa mediterrània de la península ibèrica), així com una parella de gaig i un picot garser petit a les alberedes de La Pava (espècies rares al Delta del Llobregat).

Cornella negra / Corvus corone (Claudio Bracho)
Tot i que, segurament, l’observació més inesperada va ser la presencia d’una àguila cuabarrada voltant per la zona agrícola de La Murtra i de Can Dimoni. Es tracta d’una espècie molt rara al Delta del Llobregat; els exemplars citats podrien provenir de les poques parelles que crien al Garraf-Ordal. A Espanya es troba el 75% de la població europea d’aquesta àguila que des de fa dècades experimenta una tendència negativa. El declivi no ha estat homogeni en totes les regions, sinó que varia del 80% en el nord peninsular al 28% en el litoral català.
Des del punt vista de la conservació es van detectar 11 espècies (un 11,3% de les 97 espècies detectades) que estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, com el martinet de nit, el martinet menut i el flamenc. També es van observar espècies de zones agrícoles amb forta regressió a la península Ibèrica com la tórtora vulgar i el capsigrany.
En aquesta edició volem posar l’accent en la situació de l’Olla del Rei (UPC De Castelldefels). Aquest espai natural és, amb diferència, el millor aiguamoll de Castelldefels. Ornitològicament, acull espècies protegides com el martinet menut, la gavina corsa i el blauet, i és de gran importància per a moltes espècies migratòries (mosquiters, tallarols, orenetes, etc.), hivernants (corb marins, fotges, titelles, etc.) i nidificants (cabussets, teixidors, oriols, etc.). També acull poblacions de l’amenaçada tortuga de rierol i de l’eriçó clar. Des de principis de 2018 està patint una greu agressió, la construcció d’un edifici d’aquesta Universitat als seus prats humits i alberedes, de gran valor ambiental. Tenint en compte que la profunda transformació de la plana deltaica des de mitjans del segle XIX ha reduït a un 2% l’extensió dels aiguamolls primaris, la conservació d’aquesta zona humida hauria de ser una prioritat territorial, no només pel municipi de Castelldefels.

Niu de teixidor / Remiz pendulinus (Claudio Bracho)
Com sempre, volem donar les gràcies a totes les persones que durant aquests anys han fet possible aquestes maratons cooperatives. Les dades que obtenim consoliden els arguments per defensar la conservació dels terrenys deltaics no protegits i, per tant, contribueixen a garantir la viabilitat ecològica del Delta del Llobregat.
Fotos de observacions de l’Olla del Tei, cortesia de Claudio Bracho.
Més info
Totes les dades aquí.
Crònica de la 11ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat
Crònica de la 10ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat
Crònica de la 9ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat
Crònica de la 7ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat
Crònica de la 6a marató cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la cinquena marató cooperativa al Delta del Llobregat
5a Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat
20-04-2013 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat
Crònica de la tercera marató cooperativa del Delta del Llobregat
29-09-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat
06-05-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat
Ya disponible el Listado de las aves de la maratón cooperativa del 16 abril de 2011
Debats
Encara no hi ha cap comentari.