/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Censos, Entitats, Especulació, IBA, Patrimoni

Crònica de la 10ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

  • La data en què es va celebrar aquesta marató ornitològica cooperativa coincideix amb el període àlgid de la migració prenupcial dels ocells que han passat l’hivern a l’Àfrica i viatgen cap als països del centre i nord d’Europa per reproduir-se.
  • Malgrat que la pluja ens va acompanyar al llarg de tota la jornada, el resultat (83 espècies) deixa palès que aquests terrenys són imprescindibles per garantir la supervivència dels milers d’ocells migratoris que transiten per la plana deltaica.
  • Les reserves naturals protegides (menys del 10% dels 98km2 que ocupa el Delta del Llobregat) són clarament insuficients per acollir un flux migratori tan important.

20160507_X-Maraton-DEPANA (2)

Algunes d’aquestes espècies migratòries observades durant la marató són escasses i/o localitzades al Delta del Llobregat, com el capó reial, la garsa de mar i el xatrac gros; fins i tot, a la zona agrícola de Gavà, es va observar una espècie rara a la costa mediterrània de la península Ibèrica, la cornella negra (amb només 6 citacions homologades al Delta del Llobregat).

2016-05-07 X maratón cooperativo DEPANA-1020998

Des del punt vista de la conservació es van detectar 13 espècies (un 15,7% del total) que estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, com el martinet de nit, la polla blava i la gavina capnegra. També cal remarcar que a les zones agrícoles (sense contar les basses que alberguen) es van contar 47 espècies (un 56% del total), algunes d’elles molt escasses i localitzades a tota la plana deltaica com el gaig blau i el trobat. Menció especial mereix l’observació de 4 perdius de mar a uns conreus llaurats del Prat; aquesta espècie, que a Catalunya només nidifica regularment al Delta de l’Ebre, s’ha reproduït alguns anys de la darrera dècada als salobrars del Delta del Llobregat. Els conreus, on troben zones de repòs i alimentació, són hàbitats complementaris importants per aquesta espècie durant les migracions i la reproducció.

20160507_X-Maraton-DEPANA (3)

Al tram del riu entre Sant Joan Despí i Sant Boi es va observar martinet menut, xibec i griset, espècies absents al riu quan aquest era una claveguera a cel obert. Tenint en compte que la profunda transformació de la plana deltaica des de mitjans del segle XIX ha reduït a un 2% l’extensió dels aiguamolls primaris, la recuperació de l’ecosistema fluvial (no només dels paràmetres físic-químics sinó també del bosc de ribera) hauria de ser una prioritat territorial.

Com sempre, volem donar les gràcies a totes les persones que durant aquests anys han fet possible aquestes maratons cooperatives. Les dades que obtenim consoliden els arguments per defensar la conservació dels terrenys deltaics no protegits i, per tant, contribueixen a garantir la viabilitat ecològica del Delta del Llobregat.

Fotos cortesia de Roberto Negro.

Més info

Excel de les observacions

Crònica de la 9ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Crònica de la 7ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Crònica de la 6a marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la cinquena marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: