/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Censos, Entitats, IBA

Crònica del VI cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

Amb un desplegament de 9 equips, arribem a les 87 espècies*, algunes d’elles rares al Delta del Llobregat com el sit negre, el corb i la cornella, o protegides i en perill, com el flamenc o el torlit.

El passat dissabte 9 de gener es va realitzar el 6è cens alternatiu d’aus hivernants dels sectors sense protecció del Delta del Llobregat, organitzat per S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA.

Vam reunir 27 participants que es van repartir en 9 equips per prospectar bona part dels espais naturals sense protecció ambiental: les zones agrícoles i pinedes de Gavà, Viladecans, Sant Boi i El Prat, la llera del riu des de El Prat fins a Sant Joan Despí (incloent-hi l’antiga desembocadura), i les basses de laminació de la C-32 (Viladecans) i de la Torre Gran de l’Hospitalet.

Simpàtica foto de dos picots verds, en tandem  (Jesús Foncubierta)

Simpàtica foto de dos picots verds, en tandem (Jesús Foncubierta)

Un any més, els resultats palesen la importància d’aquests terrenys per garantir la supervivència de molts ocells que escullen aquesta plana deltaica per sobreviure a l’hivern. No només per les espècies aquàtiques com els ànecs, els ardeids i algunes limícoles, sinó per a altres espècies agrícoles i forestals com els alàudids, túrdids i fringíl·lids. Per algunes espècies com el torlit, aquests espais sense protecció són els únics indrets de la plana on troben refugi.

La desembocadura del riu es consolida com un dels indrets més importants per l’avifauna aquàtica, amb desenes d’ànecs i espècies destacades com el flamenc, la polla blava i el blauet.

Una de les observacions més destacades correspondria al sit negre detectat a la pollancreda de la Pava (Gavà). A la mateixa zona, va sortir un picot garser gros, pícid rar a la plana deltaica.

També es van observar dos corbs a la zona agrícola de Sant Boi, que confirmen la hivernada d’aquesta espècie al Delta del Llobregat per segon any consecutiu, i que fins aleshores no ho havia fet mai que se sàpiga. A la mateixa zona agrícola es va albirar una cornella, espècie rara al litoral català.

Com en els darrers anys, un exemplar de corriol petit està “instal·lat” a la bassa de laminació de la Torre Gran. En tota Catalunya no deuen haver-hi més de 5-10 exemplars hivernants, ja que el gruix de la població es troba a l’Àfrica.

Als aiguamolls de Riu Vell, antiga desembocadura del Llobregat, tornar a hivernar la boscarla mostatxuda, una espècie endèmica de la conca mediterrània.

Malauradament, recentment s’ha aprovat el Pla Director Urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, que afectaria alguns d’aquests espais sense protecció que són necessaris per garantir la viabilitat ecològica del conjunt de la plana deltaica. No és l’únic pla aprovat o en tràmit que afecta el delta, per això cal continuar defensant aquest “altre Delta”.

Gràcies a tothom per participar i… us esperem aviat!

921407_10208722056593330_5484522697748345617_o

Foto de l’equip del riu, cortesia de Ricard Gutiérrez

*NOTA: Als resultats, al peu, trobareu el total incloent-hi les cites de la resta del mes, que en total arriben a les 108 espècies.

Més info

Taula amb els resultats del cens

El cens hivernal d’ocells 2016, a la marina de L’Hospitalet (pel participant Ricard Gutiérrez)

Crònica del V cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

Crònica del IV cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

Crònica del III cens alternatiu d’aus hivernants al Delta del Llobregat

II Cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2012

Censo de aves invernantes del Delta del Llobregat

Totes les cites s’incoporen al nostre Noticiari Ornitològic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: