/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Censos, Defensa, Entitats

Crònica de la 9ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

El passat 10 d’octubre, juntament amb DEPANA vam organitzar la 9a edició de la marató ornitològica cooperativa del Delta del Llobregat.

Aquesta activitat s’està consolidant en el temps i en aquesta ocasió van participar 18 voluntaris que van permetre formar 6 equips, amb els que van aconseguir una bona prospecció del territori del Delta del Llobregat menys estudiat i vulnerable urbanísticament (zones agrícoles de Sant Boi, Viladecans i Gavà, les pinedes i alberedes de la Pava –Gavà-, la llera del riu Llobregat des de Cal Tet fins a Sant Boi, i Riu Vell).

La data en què es va celebrar aquesta marató cooperativa coincideix amb el període àlgid de la migració postnupcial dels ocells que abandonen els països del centre i Nord d’Europa per viatjar als seus quarters d’hivernada al continent africà. I els resultats van estar en concordança: 96 espècies. Es tracta la segona xifra més elevada de les 9 edicions de la marató.

Puput i tórtora turca a la zona agrícola de Can DImoni (Foto: Albert Molero)

Puput i tórtora turca a la zona agrícola de Can DImoni (Foto: Albert Molero)

Algunes d’aquestes espècies migratòries observades durant la marató són escasses i/o localitzades al Delta del Llobregat, com el flamenc, el torlit o la tallareta cuallarga (hivernant no rar que havia nidificat fins a principis dels anys 80 però que s’ha rarificat moltíssim); o fins i tot algunes són escasses a Catalunya, com el morell xocolater (amb poques localitats on se’l detecti regularment cada any).

Les zones agrícoles, imprescindibles

Des del punt vista de la conservació es van detectar espècies que estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, com el martinet de nit, la polla blava, la gavina capnegra, el xatrac becllarg, la cotxa blava… fins a 11 espècies (un 11,6% del total). També cal remarcar que a les zones agrícoles (sense contar les llacunes i basses que alberguen) es van contar 54 espècies (un 57% del total). Aquesta dada corrobora la importància dels conreus deltaics pels ocells migratoris. Si es portés a terme una agricultura ecològica, o molt menys intensiva, aquesta xifra seria encara més elevada (i també el nombre d’exemplars).

151010_Carlos_SantiEsteban_DSC5146

El colit gris és un migrant habitual a les zones agrícoles (Foto: Carlos Santiesteban)

Hotspot de biodiversitat al delta del Llobregat

El tram del riu entre el pont de Mercabarna i Cal Tet es consolida com a un dels punts calents de diversitat avifaunística de tot el Delta. De les 48 espècies observades (un 50% del total) la majoria són aquàtiques. Aquesta abundància atreu alguns depredadors com l’arpella vulgar, de la qual vam observar dos exemplars sedimentats a la zona. També vam observar el vol rasant d’un astor.

Entre els ocells no migradors cal destacar la presència d’un picot garser gros a les alberedes i pollancredes de la pineda de la Pava (Gavà). Es tractava d’una espècie molt rara al Delta del Llobregat que a causa de l’augment de la seva població a les serres veïnes als darrers anys s’ha tornat una mica menys rara. En aquestes pinedes de La Pava s’ha detectat quasi regularment des del 2011.

El mussol comú és un resident en regressió (Foto: Carlos Santiesteban)

El mussol comú és un resident en regressió (Foto: Carlos Santiesteban)

Com sempre, volem donar les gràcies a totes les persones que durant aquests anys han fet possible aquestes maratons cooperatives de les quals traiem unes dades que consoliden els arguments per defensar la conservació dels terrenys deltaics no protegits.

Més info

Trobareu les dades aquí.

Més fotos de la marató, cortesia d’Albert Molero, al Picasa de DEPANA.

Crònica de la 8ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Crònica de la 7ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Crònica de la 6a marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la cinquena marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la tercera marató cooperativa del Delta del Llobregat

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: