/
estás leyendo...
Biodiversitat, Cal Trabal, Català, Censos, Divulgació, Entitats, IBA, Patrimoni, Ramsar

Crònica de la 8ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Per Raúl Bastida.

El passat 9 de maig, juntament amb DEPANA vam organitzar la 8a edició de la marató ornitològica cooperativa del delta del Llobregat.

Un cop més, la inestimable col·laboració d’un grup prou nombrós de voluntaris (14 persones) va permetre formar 6 equips, amb els que vam aconseguir una bona prospecció del territori (zones agrícoles de Sant Boi, Viladecans i Gavà, les pinedes i alberedes de la Pava –Gavà-, la llera del riu Llobregat des de Cal Tet fins a Sant Boi, i Riu Vell).

Sota un nuvol d'ocells (Albert Molero)

Sota un núvol d’ocells (Albert Molero)

Com en les anteriors maratons, un dels objectius és mostrar la importància del Delta, en especial de les zones sense protecció, per les aus migratòries. Un 33% de les 85 espècies detectades durant aquesta marató són estrictament migratòries al Delta del Llobregat, però del restant 67% la majoria tenen individus que estan de pas, ja que a la plana deltaica són nidificants escassos.

Algunes d’aquestes espècies migratòries observades durant la marató són escasses al Delta del Llobregat, com el mosquiter xiulaire, el trobat o el cucut (de presència comuna fins fa 15-20 anys però que s’ha rarificat moltíssim); o fins i tot escasses a Catalunya, com el territ de Temminck (amb poques localitats on se’l detecti regularment cada any).

Temmincki Eio II

Territ de Temminck (Eio Ramon)

Des del punt vista de la conservació es van detectar espècies que estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE (de protecció prioritària), com els martinets menut i ros, el cames llargues, la gavina corsa, el fumarell carablanc el trobat… fins a 11 espècies (un 13% del total). A nivel local, destaca l’anellament d’un tallarol de casquet amb placa incubatriu (nidificant molt rar al Delta) i la presència del bruel i el passerell comú (dels quals no s’ha constatat la seva cria a la plana deltaica als darrers 30 anys).

NoticiarioJulio12

Fumarel carablanc (Eio Ramon)

Com no podia ser d’un altra manera, el tram del riu entre el pont de Mercabarna i Cal Tet es consolida com a un dels punts calents de diversitat avifaunística de tot el Delta. De les 43 espècies observades (un 51% del total) la majoria són aquàtiques, destacant els anàtids, ràl·lids, limícoles i gavines.

Paisaje pont nou Eio

La nova gran zona humida del delta del Llobregat (Eio Ramon)

També es va gaudir d’espècies amb plomatges i formes cridaneres com l’abellerol, la puput, el picot verd, el martinet ros… i del blau metàl·lic que vesteix al gaig blau observat als conreus de Sant Boi. Lamentablement, en aquest sector agrícola s’està construint un nou ramal del tren criticat per alguns partits polítics (veure notícia).

Gaig blau (Eio Ramon)

Gaig blau (Eio Ramon)

Aprofitem per donar les gràcies a totes les persones que durant aquests anys han fet possible aquestes maratons cooperatives de les quals traiem unes dades que consoliden els arguments per defensar la conservació dels terrenys deltaics no protegits.

Trobareu aquí el llistat de totes les observacions.

Més info

8a edició de la Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la 7ª marató ornitològica cooperativa al delta del Llobregat

Crònica de la 6a marató cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la cinquena marató cooperativa al Delta del Llobregat

12-10-2013 5a Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat

20-04-2013 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

Crònica de la tercera marató cooperativa del Delta del Llobregat

29-09-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

06-05-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

Ya disponible el Listado de las aves de la maratón cooperativa del 16 abril de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.255 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: