/
estás leyendo...
Català, Defensa, Entitats, IBA, Notícies, Patrimoni

DEPANA presenta al·legacions a la redelimitació d’espais protegits

El projecte de Decret retalla espais naturals sense justificació, i sense compensar aquestes pèrdues. DEPANA presenta 9 al·legacions al text que inclou, per una sentència, la pineda de Can Camins del Prat.

El 10 de desembre de 2014 es va publicar al DOGC edicte pel qual es donava publicitat al Projecte de decret pel qual es rectifica la delimitació de diversos espais del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) [1]. El text rectifica la delimitació de diversos espais de la xarxa Natura 2000 (zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i llocs d’importància comunitària (LIC)).

DEPANA lamenta que la major part d’aquestes redelimitacions siguin retallades. En concret, sobre els 31 ajustos dels límits d’espais naturals inclosos a la XN2000 només hi ha 7 que resulten adequats, estan ben justificats i es compensa la pèrdua amb una superfície d’igual o superior extensió.

En el cas de la resta, hauria d’haver-se compensat igualment, no només en quantitat (superfície) sinó en qualitat.

Entre els aspectes positius està la inclusió de la Pineda de Can Camins del delta del Llobregat (t.m. El Prat de Llobregat). Cal dir que aquesta inclusió no ha estat per propi convenciment de la Generalitat davant els remarcables valors naturals de l’indret, sinó per imperi de la llei. Efectivament ha estat sentència del Tribunal Suprem espanyol la que ha obligat a protegir-la. Al llarg d’aquests 25 darrers anys, les intencions protectores de la Generalitat han estat pràcticament nul·les i si ara ho han aprovat, és perquè no tenien cap altra opció [2].

ParcLitoralAire

També avisem a l’Administració que cal posar en coneixement de la Comissió Europea las afectacions a la XN2000, ja que es tracta d’espais de la màxima protecció comunitària.

S’hauria pogut aprofitar l’avinentesa d’aquesta modificació per ampliar espais naturals de forma absolutament injustificada, segueixen fora de la Xarxa Natura 2000. Aquest seria el cas de la nova llera del riu Llobregat, la Illa del Molí de Ca l’Arana, la platja de Ca l’Arana i el litoral proper. Aquesta zona constitueix la colònia de cria de gavina corsa (Larus audouinii) més nombrosa fora del Delta de l’Ebre i una de les zones més important del litoral per a l’espècie [3]. Aquest és un compromís adquirit per la Generalitat arran del desviament del Llobregat, i ha quedat recollit en la proposta del Pla Especial d’Espais Naturals del Delta (en tràmit).

També es podria incloure per fi l’Espai Natural de Gallecs (Vallès Oriental), que compta amb Pla especial, cos de gestió i pressupost, a banda d’encarnar uns ambients agrícoles altament amenaçats a l’àrea metropolitana [4].

Tot plegat, ressalta la manca de sensibilitat vers als nostres espais protegits, que esperem que sigui rectificada mercè a les al·legacions presentades.

El text es pot trobar aquí.

[1] ANUNCI d’informació pública del Projecte de decret | Gencat

[2] La pineda de Can Camins, camí de ser inclosa a la Xarxa Natura 2000 | S.O.S. Delta Llobregat

[3] La colonia de Gaviota de Audouin en el delta del Llobregat | S.O.S. Delta Llobregat

[4] El Govern no inclou Gallecs a la Xarxa Natura 2000 | Ara Valles

Mitjançant DEPANA presenta al·legacions a la redelimitació d’espais protegits.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: