/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Censos, Entitats, IBA

Crònica del V cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

Amb un desplegament de 7 equips, arribem a les 90 espècies i confirmem dues nous aus hivernants per al delta del Llobregat, el corb i el picot garser petit.

El passat dissabte 17 de gener es va realitzar el 5è cens alternatiu d’aus hivernants del Delta del Llobregat, organitzat per S.O.S. Delta del Llobregat i DEPANA.

Vam reunir 30 participants que vam repartir en 7 equips per prospectar bona part dels espais naturals sense protecció ambiental: les zones agrícoles de Gavà, Viladecans, Sant Boi i El Prat, la llera del riu des de El Prat fins a Sant Joan Despí (incloent Riu Vell, l’antiga desembocadura), i les basses de laminació de la C-32, de la Torre Gran i de la UPC de Castelldefels.

Un any més, els resultats palesen la importància d’aquests terrenys per garantir la supervivència de molts ocells que escullen aquesta plana deltaica per hivernar. No només per les aquàtiques com els ànecs (amb 666 exemplars de 9 espècies), els ardeids (destacant els 45 exemplars de bernat pescaire) i alguns limícols (fins a 20 xivites), sinó per a d’altres espècies agraries i forestals com els alàudids (amb 269 aloses), túrdids i fringíl·lids.

Per algunes espècies, aquests espais protegits representen els únics indrets de la plana on troben refugi, com el torlit (amb 22 exemplars).

Una de les observacions més destacades correspondria al picot garser petit detectat a la pollancreda de la Pava (observat per primera vegada en aquesta mateixa pineda durant la marató cooperativa del 4 d’octubre de 2014. A la mateixa zona, va sortir un picot garser gros, pícid rar a la plana deltaica.

Picot garser petit (Foto: Eio Ramon)

Picot garser petit (Foto: Eio Ramon)

També es van observar dos corbs a la zona agrícola de Gavà i Sant Boi, que, després de les cites de novembre i desembre, confirmen la hivernada d’aquesta espècie al Delta del Llobregat per primera vegada.

Com els darrers anys, un exemplar de corriol petit està “afincat” a la bassa de laminació de la Torre Gran. En tota Catalunya no deuen haver més de 5-10 exemplars hivernants, ja que el gruix de la població ho fa a l’Àfrica.

Al riu Vell, per segon any consecutiu, un exemplar de becada hiverna a Riu Vell, antiga desembocadura del Llobregat.

Malauradament, recentment s’ha presentat l’avanç del Pla Director Urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, que afectaria 440 Ha, entre les que trobem greument afectades el sector agrícola dels Joncs (connector biològic amb el Garraf) o la pineda de la Pava (amb hàbitats d’interès comunitari), a Gavà. Aquestes dades ens ajuden a demostrar la biodiversitat present a totes aquestes zones.

Més info

Taula amb els resultats del cens

Més fotos cortesia d’Albert Molero de DEPANA

V Cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2015

Crònica del IV cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat

Crònica del III cens alternatiu d’aus hivernants al Delta del Llobregat

II Cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2012

Censo de aves invernantes del Delta del Llobregat

Totes les cites s’incoporen al nostre Noticiari Ornitològic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: