/
estás leyendo...
Acció, Biodiversitat, Català, Defensa, Especulació, IBA, Infraestructures, Notícies, Notes de premsa

Un Pla Urbanístic que sacrifica més territori del Delta del Llobregat a l’urbanisme | Ecologistes en Acció

Ecologistes en Acció | Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Gavà, Viladecans, i Sant Boi impulsen el Pla Director Urbanístic dels àmbits d’activitat econòmica del delta del Llobregat, un pla que seria el “premi de consolació” pactat entre el PSC i CiU després del fiasco d’Eurovegas. Sota l’excusa de “atraure nova activitat econòmica”, el Pla el que fa és bàsicament impulsar la creació de nous polígons industrials a aquests tres municipis.

Els ecologistes han criticat el contingut del Pla perquè, amb alguna excepció positiva com ara la incorporació al Parc Agrari de terrenys urbanitzables al voltant del Remolar-Filipines, la resta del pla segueix la vella lògica del creixement urbà per a generar activitat econòmica. L’argument dels redactors de “crear nous sectors d’activitat econòmica” cau per si sol quan es posa de manifest que els darrers anys s’ha destruir teixit empresarial que ha deixat parcialment buits els actuals polígons industrials, a la comarca i a tot Catalunya. El document presentat no conté ni una sola dada per recolzar la teoria que amb nous polígons es generaria més riquesa.

Per contra, el PDU afectarà greument alguns sectors clau per a no perdre una economia real, com l’agricultura, necessaris per a no allunyar-nos de la necessària sobirania alimentària, en un món cada cop més insegur i amb més incerteses de proveïment d’aliments per a la gran metròpoli Barcelonina. Prop de 200 hectàrees agrícoles es perdrien sota l’asfalt si prospera el PDU.

D’altra banda, el pla suposaria un impacte considerable al principal, i darrer, connector ecològic que queda entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat, a través de la Riera dels Canyars i tot el sector agrícola i natural que el rodeja. Els ecologistes alerten que es veuria greument afectat l’espai agrícola situat entre el polígon del Camí Ral i el polígon de Barnasud, i també la zona de pinedes i aiguamolls intermitents al sector de Marinada, al nord de l’autovia C-31. També el PDU preveu afectar un sector a tocar de la Reserva Natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, com a “reserva d’equipaments”.

A més, s’assenyala que el desenvolupament del PDU suposaria una contribució negativa al canvi climàtic, tant per l’augment d’emissions de gasos provocats per un increment del trànsit i la pròpia construcció, com pel fet que es perdria coberta vegetal i sectors agrícoles.

En conseqüència de tot això, Ecologistes en Acció ha reclamat al seu escrit d’aportacions un canvi total d’enfocament del PDU. Els ecologistes plantegem que l’objectiu del PDU sigui la restauració de l’equilibri territorial, el “tancament ordenat” dels límits de la ciutat, la connectivitat ecològica, la restauració ambiental de la riera dels Canyars i l’impuls a una l’economia de l’agricultura ecològica i l’ecoturisme, que es pot recolzar amb un instrument com aquest.

Així mateix, es reclama que en coherència amb els valores naturals reconeguts del Delta del Llobregat, s’ampliïn els espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000 i el Parc Agrari.

Per últim, els ecologistes demanen que es faci una avaluació dels serveis ambientals que es veurien afectats pel desplegament del PDU, com ara el proveïment d’aliments, l’emmagatzematge de carboni, la regulació hídrica o els serveis d’oci i d’educació ambiental dels espais afectats pel PDU.

Enllaç a les al·legacions.

Veure també les al·legacions de DEPANA.

Mitjançant Un Pla Urbanístic que sacrifica més territori del Delta del Llobregat a l’urbanisme | Ecologistes en Acció.

 

 

Debats

4 thoughts on “Un Pla Urbanístic que sacrifica més territori del Delta del Llobregat a l’urbanisme | Ecologistes en Acció

  1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

    Posted by arpella | gener 5, 2015, 10:10 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Entitats reclamen l’aturada d’Eurovegas-2 al Delta del Llobregat | S.O.S. Delta del Llobregat - Novembre 25, 2015

  2. Retroenllaç: Xerrades sobre el PDU del delta, a la (im)Purísima de St Boi | S.O.S. Delta del Llobregat - Desembre 5, 2015

  3. Retroenllaç: DEPANA presenta un contenciós-administratiu contra el Pla Director Urbanístic econòmic del Delta del Llobregat | S.O.S. Delta del Llobregat - Desembre 2, 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: