/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Censos, Divulgació, Entitats, IBA, Patrimoni

Estudi dels ocells hivernants de la plana de Gavà

EOHPGEl tercer estudi de l’ornitofauna del municipi de Gavà, dut a terme per un membre de DEPANA, complementa els dos anteriors (d’aus nidificants) i és el més exhaustiu fins ara.

El 2012 l’Ajuntament de Gavà i DEPANA van signar un conveni per elaborar estudis i projectes als espais naturals del terme municipal de Gavà, a fi de millorar el seu coneixement i gestió. Dins d’aquest marc, en aquest mateix any es va realitzar un estudi sobre els ocells nidificants de la plana de Gavà, que ja publicavem aquí.

Aquesta primera prospecció de l’avifauna de la plana gavanenca desvetllà una gran diversitat per aquesta àrea del Delta del Llobregat, crítica per a la viabilitat ecològica del conjunt de l’espai natural.

El segon estudi va estar dedicat a les espècies potencialment nidificants més significatives i, per primer cop, les rapinyaires nocturnes.

Aquest tercer mostreig va estar motivat pel fet de que el Delta del Llobregat és un dels espais naturals més importants de Catalunya per a la hivernada d’ocells procedents de la regió central i septentrional del continent europeu.

Aquí teniu les conclusions:

  • Amb aquest estudi s’ha assolit un coneixement actualitzat i molt més acurat de la grandària i distribució de les poblacions d’ocells hivernants de la plana de Gavà respecte a la pobra informació que oferien les dades dels mostrejos hivernals del Delta del Llobregat del període 1993-2005 i les escasses dades recollides als noticiaris del Delta del Llobregat, als anuaris de Catalunya i al portal d’Ornitho.cat.
  • Tenint en conte que el territori estudiat només representa un 9,6% de tota la plana deltaica i que les zones humides de la plana de Gavà són molt més pobres en hàbitats i extensió que les de la resta del Delta del Llobregat, és bastant destacada la xifra de 85 espècies hivernants ja que representen gairebé dos terços (un 63,9%) de les 133 espècies que hivernen regularment a tot el Delta del Llobregat. Si no es té en conte les zones humides, el percentatge augmenta fins al 79,4%.
  • Tenint en compte que la riquesa absoluta i l’abundància d’espècies agroforestals presents a l’hivern 2013-14 a la plana de Gavà és semblant a les de la plana de Viladecans, podem concloure que les pinedes i els conreus de Gavà tenen un pes important pels ocells hivernants d’aquests habitats al conjunt del Delta del Llobregat.
  • En canvi, tenint en compte que les comunitats d’ocells marins, d’aiguamolls i de platges presents a l’hivern 2013-14 a la plana de Gavà són sensiblement més pobres, qualitativa i quantitativament, que les de la plana de Viladecans, podem concloure que el litoral marí, les zones humides i les platges de Gavà tenen un pes molt poc important pels ocells hivernants d’aquests habitats al conjunt del Delta del Llobregat.
  • La contribució dels ocells de la plana de Gavà presents a l’hivern 2013-14 a les poblacions amenaçades a Catalunya i la UE és notablement major que la contribució dels ocells nidificants al període 2012-13 ja que un 31,8% de les 85 espècies hivernants tenen algún grau d’amenaça regional o continental, mentre que de les 43 espècies nidificants  només un 18,6% tenen algun grau d’amenaça.
  • Durant l’hivern 2013-14, a la pineda de la Pava per sobra de l’autovia C-32 (sense cap figura de protecció) la riquesa absoluta ha sigut una mica superior que a la pineda de les Maioles (declarada com a ZEPA). Per tant, tenint en compte que l’EONPG 2012 mostrava que la pineda de la Pava albergava una espècie nidificant més que la pineda de les Maioles, es confirma que la pineda de la Pava acull valors ornitològics suficients per ser designada com a ZEPA.
  • És probable que la maduració de les pinedes de la plana de Gavà a les darreres dècades (per manca d’explotació forestal) hagi afavorit un increment de les poblacions hivernals d’algunes espècies forestals. En canvi, algunes espècies marines han patit una davallada poblacional, sense tenir cap certesa respecte a les causes però sabent que tenen una tendència molt semblant a la resta del litoral deltaic.
  • La regressió del cabusset i la fotja vulgar, que concentren les seves poblacions a l’estany de la Murtra, és contradictòria amb el control anual de la qualitat de les aigües d’aquest estany. Molt probablement, el notable increment de la caça i de la freqüentació humana en aquest estany poden explicar parcialment aquesta davallada.
  • Tenint en compte la semblança de les poblacions hivernals i nidificants de mussol comú i d’òliba a l’EOHPG 2013-14 i a l’EONPG 2012-13, és possible que aquestes dues espècies de rapinyaires nocturns no rebin exemplars foranis al seu territori durant el període hivernal.

Per Raúl Bastida amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà.

Els estudis es presentaran dimecres, 17 de desembre a les 18 h a la Biblioteca Jurídica de l’Ajuntament de Gavà, 1a Planta.

NOTA: DEPANA i SOS Delta del Llobregat treballan fent censos a tota la plana deltaica que podeu consulta al Noticiari Ornitològic “El Otro Delta“.

Podeu descarregar la memòria aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: