/
estás leyendo...
Català, Divulgació, IBA, Ramsar

Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 08

Exposició fotogràfica “EL DELTA DEL LLOBREGAT, TAN EXCEPCIONAL COM DESCONEGUT”

Primera Part: El Delta a vista d’ocell

Plafó 08: El Delta del Llobregat: Parc Natural

ESPAIS NATURALS REALMENT PROTEGITS?

De tots els ecosistemes descrits, els Espais Naturals protegits del Delta del Llobregat EENN només cobreixen una part de la seva extensió, on els aiguamolls són els únics ben representats. En alguns casos, els criteris per delimitar de les reserves al 1987 semblaven basats en interessos urbanístics i no ecològics. Paradigma d’aixó és el Pas de les Vaques, un espai únic al Delta de salicòrnies i canyissars que es va deixar sense protecció i sobre el qual s’ha construït la terminal 1 de l’Aeroport.

Mapa: Rosa Cases

 

Els espais protegits del Delta representen només un 10% de la seva superficie, i exclouen molts sectors de gran importancia mediambiental.

Malgrat que la població comença a conèixer el Delta (el 2011 es van rebre 130.000 visitants, la majoria al Remolar-Filipines i a Cal Tet-Ca l’Arana), la percepció social és que el Delta són els EENN, que només representen un 10% dels 98 km2 de plana deltaica. Molts dels sectors sense figura de protecció tenen un gran valor naturalístic i juguen un paper transcendental per garantir la viabilitat ecològica del Delta.

Tòtil (Xavier Romera)

 

HISTÒRIA DELS ESPAIS NATURALS

L’any 1987 una part de les zones naturals del Delta del Llobregat van ser protegides amb la figura de Reserva Natural Parcial del Remolar–Filipines i de la Ricarda–Ca l’Arana (498 hectàrees). L’any 1992 aquestes zones protegides, més la llacuna de la Murtra, es van incorporar al PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya). En total, 518 hectàrees. L’any 1994 la Comunitat Europea va declarar ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) les zones protegides del Delta del Llobregat, pel seu valor ornitològic.

Es va ampliar la superfície protegida amb la incorporació dels Reguerons i d’una part del litoral del Prat. En total, 574 hectàrees. L’any 2001 pràcticament totes les zones humides del Delta es van incloure a l’Inventari de les zones humides de Catalunya (493 hectàrees). L’últim reconeixement dels valors naturals dels espais naturals ha estat l’any 2006, amb la proposta d’ampliació de la ZEPA (a la qual s’incorporen 348 hectàrees més) i amb la inclusió de tota aquesta superfície en la proposta catalana de la Xarxa Natura 2000 i la proposta de nous Llocs d’Importància Comunitària (LIC). En total, 923 hectàrees.

Camesllargues (Eio Ramón)

ELS TERMÒMETRES DE LA BIODIVERSITAT

L’estiu del 2011 es va aprovar l’ampliació de l’IBA nº 140 del Baix Llobregat. Les IBAs (Important Bird Areas) són un inventari de zones importants per les aus que elabora la organització no governamental SEO/BirdLife al territori espanyol, sota criteris científics estandarditzats a nivell internacional.

Aquesta nova delimitació de la IBA ha incorporat la llera del riu, l’antiga desembocadura, gran part del Parc Agrari i algunes pinedes de Gavà entre d’altres fins a sumar 3.500 hectàrees.

La creació d’un parc natural garantiria la conservació dels valors naturals, el manteniment d’una agricultura imprescindible, i l’ús social i turístic respectuós amb el medi.

LES ZONES PROTEGIDES HAN QUEDAT PETITES

Les 923 hectàrees actualment protegides tant sols cobreixen un 28% de les 3.500 ha. que haurien d’estar protegides. Això posa de manifest la seva insuficiència per cobrir les necessitats de l’avifauna deltaica i complir amb els objectius de conservació que exigeix la Unió Europea als estats membres. Aquestes i moltes altres raons justifiquen la creació d’un parc natural que garantiria recursos humans i econòmics per a fer efectiva la conservació dels valors naturals, el manteniment d’una agricultura imprescindible, i l’ús social i turístic respectuós d’aquest espai.

Blauet (Eio Ramón)

ELS OCELLS NO HI ENTENEN DE FRONTERES

Dels milers d’ocells migratoris que passen pel delta, i dels residents, molts d’ells descansen i s’alimenten en les zones annexes a les reserves (blauets, camesllargues, cueretes grogues, martinets de nit…). A més, les zones sense protecció acullen altres espècies de fauna i flora importants com els eriçons i tòtils del camps agrícoles, les orquídies de les pinedes de Gavà, les tortugues de rierol del riu, la vegetació psammòfila (pròpia de medis sorrencs) de les dunes de Gavà, etc.

OCELLS OBLIDATS PELS TIRALÍNIES

La colònia de gavina corsa que cria a la desembocadura del Llobregat des del 2009 (l’única a Catalunya a part de la del Delta de l’Ebre) no està dintre dels espais naturals protegits. Aquesta colònia és important per consolidar la conservació d’aquesta gavina endèmica del Mediterrani declarada vulnerable a nivell mundial.

Gavina corsa (Salva Solé)

Més info

Mitjançant EL Delta del Llobregat Parc Natural, el delta a vista de pájaro 8.

Gràcies als companys del grup local de SEO per digitalitzar l’Exposició!

Debats

One thought on “Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 08

  1. Reblogged this on quiasmes.

    Posted by quiasmes | Setembre 8, 2014, 9:43 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: