/
estás leyendo...
Català, Divulgació

Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 07

Exposició fotogràfica “EL DELTA DEL LLOBREGAT, TAN EXCEPCIONAL COM DESCONEGUT”

Primera Part: El Delta a vista d’ocell

Plafó 07: Les fascinants rutes migratòries dels ocells

Fredelugues (Salva Solé)

Al Delta del Llobregat s’han observat 360 espècies d’ocells, una gran part dels quals més del 70% són ocells migratoris. Això suposa una diversitat equivalent a la Delta de l’Ebre o als Aiguamolls de l’Empordà.

Els viatges de les aus cap l’Àfrica transcorren principalment per dues rutes: una oriental a través de l’Estret del Bòsfor Turquia i l’altre occidental per l’Estret de Gibraltar. Una bona part dels que ho fan per Gibraltar segueixen la costa mediterrània peninsular.

Rutes migratòries d’aus, Salva Solé

EL DELTA: BENZINERA PELS MIGRADORS

Fins a mitjans de segle XX la franja litoral catalana era pràcticament un continu de maresmes i estanys. Amb la urbanització massiva del litoral i la dessecació de les zones humides (per combatre la malària), es va produir una reducció dràstica d’aquests aiguamolls.

La transformació va ser tan profunda que, a dia d’avui, a Catalunya només han sobreviscut tres zones humides importants: els Aiguamolls de l’Empordà (1), el Delta del Llobregat (2) i el Delta de l’Ebre (3). De manera que el Delta del Llobregat, just al bell mig, és fonamental com emplaçament per garantir el descans i l’alimentació d’aquests ocells que viatgen milers de kilòmetres.

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaro

PERQUÈ EMIGREN ELS OCELLS?

Territs becllargs (Eio Ramón)

Aquestes aus nidifiquen als països del centre i nord d’Europa (fins i tot alguns arriben a latituds àrtiques). Quan arriba la tardor o l’hivern, molts llacs, rius, prats, camps de conreu, etc. d’aquestes contrades es congelen, i els insectes i fruits forestals escassegen o simplement desapareixen. Això provoca que no trobin prou aliment i encetin viatges de centenars i milers de kilòmetres cercant territoris més meridionals on passar l’hivern, com el Mediterrani o l’Àfrica.

Capons reials (Eio Ramón)

La ubicació geogràfica del Delta del Llobregat l’ha convertit en imprescindible per a la supervivència de milers d’ocells migratoris.

COM PODEN VIATJAR 200 KM AL DIA OCELLES DE 8 GR

Greix corporal

Abans de la migració els ocells incrementen substancialment els seus greixos i reserves corporals (fins a doblar el seu pes). També redueixen la grandària d’alguns dels seus òrgans. La migració és una activitat que consumeix molta energia, sobretot quan l’au ha de creuar deserts i oceans sense poder reabastir-se, per això moltes viatgen de nit o aprofiten les corrents d’aire. Les aus terrestres tenen una autonomia de vol d’uns 2.500 km aproximadament i les aus limícoles d’uns 4.000 km (algunes fins a 11.500 km).

AUS EN PERILL

Foto:àguila pesacdora (Ferran López)

 

Quatre de les espècies d’aus que utilitzen la plana deltaica regularment durant les seves migracions estan en perill crític d’extinció a Espanya: la baldriga balear, el bitó, el morell xocolater i l’àguila pescadora. Seixantanou especies més estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, entre les que destaquen a nivell català el capó reial, el becplaner, el flamenc, l’arpella vulgar, la valona, la gavina capnegra, el xatrac becllarg, el blauet i la boscarla mostatxuda.

CAMPIONS DE LA MIGRACIÓ

Esparver vulgar (Eio Ramón)

 

Algunes espècies que crien a les tundres escandinaves i russes passen l’hivern al sud de l’Àfrica, fan més de (15.000 km) 30.000 km cada any. A la bassa de Can Dimoni (St. Boi de Llobregat) el 8/11/2008 es va anellar un esparver que 130 dies abans s’havia capturat a Kuopio (Finlàndia) a gairebé 3.000 km de distancia.

Mitjançant Las fascinantes rutas migratorias de las aves – Delta del Llobregat.

Més info

Gràcies als companys del grup local de SEO per digitalitzar l’Exposició!

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: