/
estás leyendo...
Biodiversitat, Cal Trabal, Campanyes, Català, Censos, IBA, Infraestructures

Cens internacional d’ocells aquàtics a la Marina de L’Hospitalet de Llobregat

Ricard Gutiérrez | Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat

Riu entre ponts, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Entre el 7 i el 20 de gener de 2014 s’ha efectuat el treball de camp del cens hivernal d’ocells aquàtics i marins a Catalunya. A la plana web de la Generalitat dedicada al cens s’expliquen els objectius i la metodologia i també els resultats que es van obtenint. Els resultats de la Marina de L’Hospitalet, que és la localitat que hi consta al cens oficial internacional, s’integren dins el que fora la gran localitat del Delta del Llobregat, per bé que en correspondre al Barcelonès a diferència de la resta de zones censades del Llobregat són considerades a part. De fet, des de la creació de l’actual consorci que gestiona els espais protegits del Delta que el cens ha deixat de ser unitari i ara es fragmenta en quatre parts que efectuen diferents grups com ara DEPANA, el Consorci o la Generalitat de Catalunya: La Vall Baixa del Llobregat entre el pont de la C-33 a Sant Boi i Martorell La Marina de L’Hospitalet l’hemidelta nord a L’Hospitalet, comarca del Barcelonès Delta del Llobregat els espais protegits pel Consorci per a la protecció del delta i el litoral fins el límit comarcal ‘L’altre delta’, les localitats interiors o no protegides pel Consorci entre Castelldefels i El Prat de Llobregat, que inclouen però diferents basses i espais d’interès ornitològic.A la Marina de L’Hospitalet tenim quatre localitats d’interès ornitològic per al cens: cal Trabal, el riu al nord de la C-31, el riu entre ponts i la bassa de la Torre Gran.

Cal Trabal

La zona de Cal Trabal, eminentment agrícola, ha contribuït al cens amb dues rapinyaires: dos exemplars de xoriguer gros Falco tinnunculus. En total van aparèixer 17 espècies d’ocells potser el més interessant una tallareta cuallarga Sylvia undata, la segona observació de l’espècie al terme municipal de L’Hospitalet després de la primera, també a Cal Trabal, el 21 de setembre de 2009. Per la zona de cal Trabal i el riu, cada tarda, baixen per les tardes les gavines que han remuntat el Llobregat amunt i que van a dormir al Port. De fet, els gavians i gavines del Port es censen en part des de L’Hospitalet per on el 2014 han passat 1826 gavians argentats de potes grogues Larus michahellis, 2 gavians foscos Larus fuscus (espècie escassa a la ciutat) i 872 gavines vulgars Chroicocephalus ridibundus. Com diria aquell… ‘tela marinera!’

Larus michahellis & Chroicocephalus ridibundus, riu Llobregat/cal Trabal, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

La Torre Gran, la bassa de laminació que hi ha al costat de la masia (ocupada) d’igual nom apareix regularment en aquest bloc ja que és un indret interessant per trobar espècies escasses o singulars en l’entorn de la ciutat. Però també del delta del Llobregat. I així ha estat. A la Torre Gran ha aparegut (com era previst, mireu com han anat sortint aquestes espècies en aquest bloc la present temporada hivernal), la xivita Tringa ochropus (un màxim, amb 4 exemplars!), la xivitona Actitis hypoleucos i l’únic exemplar de corriol petit Charadrius dubius del delta del Llobregat i probablement de totes les comarques de Barcelona. Sí, a la bassa de la Torre Gran, al lloc que per a molts no val res, ‘l’antic dipòsit municipal de vehicles’ un lloc marginal (ho és geogràficament, perquè és al límit sud del municipi), però sense dubte un lloc interessant i d’un potencial brutal per a la fauna.

Charadrius dubius, Torre Gran, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Tringa ochropus, Torre Gran, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

D’entre els ocellets, un pardal de bardissa Prunella modularis (també hi havia un altre a cal Trabal), que és una espècie molt escassa al delta del Llobregat; gratapalles Emberiza cirlus en un dels pocs llocs on es veu amb certa regularitat al delta, un xoriguer i un aligot Buteo buteo, la rapinyaire més gran que es pot observar a la ciutat (si exceptuem el voltor que es va veure a Collblanc i alguna rapinyaire rara en pas).

Buteo buteo, riu Llobregat a L’Hospitalet, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

El riu Llobregat a L’Hospitalet el partim en dos parts per causa de la dificultat d’accés: la part ‘sud’ entre el pont de l’AVE i el de la C-31 (que com saben els lectors del blog anomenem ‘riu entre ponts’) i el tram de riu dins el terme al nord de la C-31, anant cap a Cornellà. Aquesta zona és molt interessant perquè la qualitat d’aigua del riu es tradueix en fauna. I al cens hem trobat 15 espècies en el tram entre ponts i 38 més amunt. Les espècies observades han estat les que presentem regularment en el blog: ànecs collverds Anas platyrhynchos (6 al riu entre ponts) i xarxets Anas crecca (4 al riu entre ponts, grups mòbils entre Cornellà i L’Hospitalet més amunt); fotges Fulica atra (7 exemplars), dos bernats pescaires Ardea cinerea o quatre cabussets Tachybaptus ruficollis a banda d’algun altre aligot i un esparver Acccipiter nisus.

Per la zona del riu hi ha una concentració important d’espècies protegides que cal preservar i de la qual per motius de conservació, no podem donar més detalls, que no obstant això inclou un grup rellevant dels protegis martinets de nit Nycticorax nycticorax a banda d’esplugabous Bubulcus ibis i martinets blancs Egretta garzetta. Així mateix a les illetes del riu s’hi apleguen per descansar-hi gavines de les quals en vam veure una d’anellada amb una anella metàl·lica que no varem, però, poder llegir a causa de la distància.

Anas crecca ♂, riu Llobregat entre ponts, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Bubulcus ibis, riu entre ponts, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Nycticorax nycticorax, subadult, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Chroicocephalus ridibundus, riu Llobregat entre ponts, gener de 2014 © Ricard Gutiérrez

Properament seran disponibles els resultas definitius del cens hivernal d’aquesta localitat i de la resta d’àrees del delta del Llobregat i Catalunya. Quan tinguem els resultats oficials disponibles us els oferirem.

En qualsevol cas, altre cop, es demostra com un lloc terriblement humanitzat, menystingut per molts -inclosos alguns membres de l’administració-; ignorat per encara més, però refugi segur al cap i la fi, el darrer refugi del delta del Llobregat al nord del riu, encara presenta una diversitat d’espècies d’ocells. Ocells aquàtics i marins que ens visiten. Que hi passen l’hivern. Vinguts del centre i nord d’Europa. Per a passar la temporada freda a casa nostra. Turistes de la Marina de L’Hospitalet. Alats i plomats visitants riberencs. Benvinguts siau, bona estada tingueu.

Mitjançant Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat: Cens internacional d’ocells aquàtics a la Marina de L’Hospitalet de Llobregat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: