/
estás leyendo...
Acció, Biodiversitat, Cal Trabal, Català, Censos, Contaminació, Defensa, Divulgació, IBA, Infraestructures, Patrimoni, Ramsar

Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat al 2013

Ricard Gutiérrez | Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat

Ahir va acabar l’any 2013. Ha hagut 33 entrades d’aquest bloc durant el passat any per 20 el 2012 i 23 el 2011. Des del punt de vista de la natura a la ciutat es podrien establir alguns elements que podrien resumir el que ha estat l’any.

Quant a conservació de la natura que ens resta, tenim els següents fronts oberts:

 • La zona agrícola de cal Trabal segueix com estava, és a dir, sense urbanitzar. Però també sense conservar. El 15 de gener de 2013 ja feiem una entrada dient com estava la zona de l’accés al riu. L’Ajuntament no ha deixat de fer moviments per determinar la finalitat urbanística de la zona i els membres de la plataforma Salvem la Zona AgricolHa, han mantingut algunes reunions durant l’any. Finalment, sembla que podria obrir-se un horitzó de cert optimisme, per confirmar, tal i com explicàvem el passat desembre. Ara bé, caldrà veure què vol dir això si s’aprofitarà l’oportunitat que es genera per donar a conèixer també el patrimoni natural de la zona més enllà de la simple conservació del mateix.

Cal Trabal, 2013 © Ricard Gutiérrez

 • Bernat pescaire al riu, tardor 2013

  El riu Llobregat ha recuperat aparentment una certa qualitat a les seves aigües, fet que ha permès la presència de molts peixos a temporades (com ara el passat desembre, amb ocells piscívors inclosos). Ara bé, la part al sud de la C-31 és de difícil accés i els accesos des de Bellvitge de la “partnord” són millorables i potenciables, ja que hi ha veritables micro oasis naturals en les peces de vegetació que queden entre mig. Per contra hem detectat la desaparició d’algunes espècies de la zona com ara les aloses (Alauda arvensis) hivernants, a causa de la freqüentació humana que inclou -accedint-hi per la banda d’El Prat- gent que fins i tot hi juga al golf, impedint la presència d’aquesta fauna. Fora desitjable articular alguna figura de protecció com a espai natural de protecció especial vist l’interès de la zona per a la fauna, incloent-hi espècies protegides diverses.

 • La zona de la Torre Gran és el gran repte de futur. De gestió ara municipal cal aprofitar-la per a generar un espai útil per a la fauna i també el seu gaudi. Cal crear zones inundables, acords amb la finalitat última de l’equipament, i millorar la salubritat de la zona. En aquest sentit, cal retirar i impedir els abocaments de deixalles, fustes o restes diverses que es produeixen a la zona accedint-hi des de la Zona Franca. L’únic lloc amb làmina d’aigua del terme municipal i que ha produït moltíssimes observacions d’interès aquest passat any no pot restar en aquest estat d’abandonament.

 • Quant als parcs urbans fora desitjable repassar l’estat de les caixes-niu que hi ha, de les que moltes són mal col·locades -es nota que no es coneixen els hàbits dels ocells per a les quals van destinades – i d’altres simplement destruïdes. Sobre si circular per un parc urbà esdevé una prova de slalom evitant de trepitjar excrements de gos no parlarem massa: els mateixos usuaris de gossos haurien d’entendre que els parcs no són llocs d’anar a fer les seves necessitats a l’ample, sinó llocs per al gaudi de tothom. I que hi ha indrets adequats, dins els parcs, per a aquestes finalitats excretores.

Aegithalos caudatus. Parc de les Planes, 2013 © Ricard Gutiérrez

Quant al catàleg de la fauna de la ciutat:

 • Al riu hi ha peixos, si més no d’aigua dolça i eurihalins.
 • No hem detectat ni un amfibi dins el terme municipal el 2013 i els rèptils han estat molt escassos, essencialment dragons Tarentola mauretanica.
 • De mamifers hi ha hagut observacions frequents de conill Oryctolagus cuniculus i rastres d’altres com ara el porc senglar Sus scrofa, rats penats a banda.
 • Quant als ocells, s’ha afegit el 2013 un total de nou espècies al catàleg de l’avifauna de la ciutat, la segona versió del qual està online aquí. Les espècies afegides són:

Mergus serrator. Riu Llobregat, 31.12.2013 © Ricard Gutiérrez

 • Aquestes addicions tenen a veure en bona mesura en la celebració del ‘Big Year 2013′ dins el terme municipal amb l’objectiu de palesar la riquesa de la fauna d’una zona a priori ‘poc favorable’ com és L’Hospitalet, mancada de grans espais naturals.L’objectiu s’ha cobert malgrat que no s’ha arribat, per poc, a la xifra de 100 espècies plantejada inicialment com a repte. Això vol dir que és difícil observar-hi fauna a la ciutat llevat dels llocs a dalt esmentats on hi ha la diversitat que els pertoca amb, això sí, l’afegiment d’alguna raresa o espècie escassa de tant en tant. Han faltat espècies com els rapinyaires nocturns o les aloses que fins fa poc eren a la zona agrícola i el riu. Hem vist coses noves, tal i com s’ha dit. Veurem què ens depara el 2014!

Mitjançant Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat: Un resum del 2013.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: