/
estás leyendo...
Biodiversitat, Cal Trabal, Català, Defensa, Entitats, Història, Notícies, Patrimoni

Hem salvat Cal Trabal i la Zona Agrícola?

Ricard Gutiérrez | Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat

En data 2 de desembre de 2013 apareix a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya sota el nom d’Impuls a l’inici de la redacció de tres plans directors estratègics, un comunicat en el que s’anuncia que comença la redacció de tres Plans de Desenvolupament Urbanístic PDU fins el 2017, cadascun dels quals pot enllestir-se en un termini de poc més d’un any. La Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya CPTC ha donat el vistiplau a iniciar la redacció de tres d’aquests PDU i un d’ells és el de la Gran Via-Llobregat, on diu, textualment les meves negretes:

 • PDU de la Granvia-Llobregat: el seu objectiu és culminar la reforma de la Granvia de l’Hospitalet de Llobregat, en aquest cas centrant-se en el tram entre la plaça d’Europa i el riu Llobregat. En aquest espai, el PDU treballarà per generar oportunitats de localització de noves activitats, reforçant especialment les possibilitats que ofereix el pol biomèdic al voltant de l’hospital de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia ICO. Igualment, s’aprofitarà per millorar la mobilitat, renovar les infraestructures, treballar la incorporació del riu Llobregat a la zona urbana consolidada i mantenir el parc de Can Trabal com a paisatge agrari.

Vol dir això que s’ha acabat la lluita i s’ha salvat la zona agrícola?

Que ningú s’esperi una rendició formal de les forces que han mirat de destruir la zona agrícola els darrers anys. Ni coets, petard i traques. Això no s’ha acabat.

Des del 2008 la Plataforma Salvem la Zona Agricolha (amb lh de l’Hospitalet) ha lluitat per la preservació d’aquesta zona. Vaig tenir l’oportunitat durant quatre anys de fer de portaveu d’aquesta plataforma i de contribuir amb el que sabia fer a la preservació dels darrers retalls de l’hemidelta nord del Delta del Llobregat.

Aquesta plataforma, molt transversal, ha estat un èxit incontestable quant a la seva acció i al futur que sembla s’obre per a aquesta zona:

 • El primer gol administratiu per l’esquerra va ser que la Generalitat va refrendar la posició de la Plataforma el juny de 2009 i va demanar un estudi d’impacte ambiental, tot instant la conservació de la zona agrícola en un document de referència sobre la Modificació del Pla General Metropolità en els àmbits de Feixa Llarga-cal Trabal i la Marina als municipis de L’Hospitalet de Llobregat i del Prat de Llobregat. El document deia que ‘caldrà evitar el màxim del possible la transformació del sòl existent en l’àmbit corresponent a l’Hospitalet de Llobregat tenint en compte que esdevé l’últim hàbitat agrícola del terme municipal’. L’informe deia que calia respectar l’estat de l’agricultura a la zona, facilitar la connexió entre cal Trabal i el parc agrari del Baix Llobregat i que s’incorporessin alternatives per tal d’emplaçar les edificacions previstes a d’altres llocs menys sensibles i per tal de mantenir al màxim possible l’estructura agrària existent. Allò que deia el document de referència cobra interès en relació a l’ara anunciat PDU de la Gran Via…

Què pot passar?

L’estratègia del ‘todos ganan’ és la única possible en un entorn com el nostre on el que s’està malmetent és important però encara hi ha gent que no ho visualitza.

El que s’ha anunciat aquesta setmana és un pla i s’ha d’escriure. No és un Decret de protecció ‘tancat’. Ara bé, segons fonts consultades per aquest blog, les directrius d’aquest pla contemplarien ‘la pervivència de paisatges agraris relictes (Cal Trabal) que s’han d’emmotllar com a parc metropolità dins de la matriu urbana central’ i que la transformació urbanística haurà de suportar ‘les càrregues relatives als sistemes del parc metropolità de cal Trabal i el soterrament de les línies elèctriques on cal Trabal es mantindria com a paisatge agrari.

Se suposa doncs que s’abandona la idea de transformar la zona i construir aquells blocs mastodòntics damunt la zona agrícola, que no obstant (todos ganan) podrien tenir cabuda a l’entorn d’una nova Gran Via soterrada.

Gairebé ‘game over’. Sembla que hem guanyat.

No obrim el cava encara però. Perquè ja ho diu la imatge: ‘insert coin‘. Falta veure com es concreta i d’on surt el finançament. Caldrà estar atents a com es va desenvolupant tot això. De si realment es conserva la marina de L’Hospitalet amb la zona de Cal Trabal, però també amb el riu i els seus marges i la zona de la Torre Gran, on s’observa bona part de l’avifauna protegida del municipi també.

Caldrà estar atents a que aquest planejament incorpori mesures de permeabilitat cap i des del riu i entre les diferents peces del territori.

I també caldria que es tingués en compte el projecte de conservació que vam impulsar el 2009 sobre una zona que, a través d’aquest blog, hem anat demostrant que atresora una gran diversitat i potencialitat.

Ara tot just ha fet 30 anys de la protecció dels Aiguamolls de l’Empordà que ens va inspirar uns quants per lluitar per la protecció del Delta del Llobregat la dècada dels anys 1980s. Vam conseguir tenir unes reserves naturals que vaig tenir l’honor de dirigir durant 15 anys seguits. Esperem que d’aquí 30 anys poguem celebrar els trentè aniversari de la protecció de la zona agrícola i la marina de l’Hospitalet de Llobregat.

Mitjançant Natura i Medi Ambient a L’Hospitalet de Llobregat: Hem salvat Cal Trabal i la Zona Agrícola?.

Debats

4 thoughts on “Hem salvat Cal Trabal i la Zona Agrícola?

 1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

  Posted by arpella | Desembre 5, 2013, 4:13 pm
 2. Reblogged this on Celler-Adocse.

  Posted by Administrador | Desembre 5, 2013, 4:30 pm
 3. Reblogged this on GRUP WWF-BARCELONA.

  Posted by chusdiaz | Desembre 6, 2013, 9:42 am
 4. Reblogged this on quiasmes.

  Posted by quiasmes | Desembre 6, 2013, 2:28 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: