/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Censos, Defensa, Entitats, Notícies, Patrimoni

DEPANA presenta al·legacions a la nova delimitació de la ZEPA marina del Delta del Llobregat

DEPANA considera positiva la nova delimitació, que arriba fins a la platja de Ca l’Arana, però demana la inclusió de la nova desembocadura del Llobregat, ja que s’està comportant com a un estuari, amb valors naturals indivisibles de la resta del litoral deltaic.

El passat dia 15 de novembre va finalitzar el període d’exposició pública de la proposta d’ordre per declarar les 39 Zonas de Especial Protección para las Aves (ZEPA) Marinas de España. En aquest anteprojecte es fa referència a la delimitació de l’Espai marí del Baix Llobregat-Garraf; codi: ES0000513.

En aquest sentit, DEPANA considera que la delimitació d’aquesta ZEPA marina han de cenyir-se a l’actual línia de costa, i incorporar l’àrea marina entre el nou espigó del Port de Barcelona, la nova desembocadura del Llobregat i la platja de Ca l’Arana, incloent tota la zona litoral de la desembocadura fins al límit del Domini Públic Marítim-Terrestre. El Riu no posseeix barra en la desembocadura actual, per la qual cosa la seva dinàmica és similar a la d’un estuari/badia. Tot aquest tram litoral forma un conjunt homogeni i indivisible per a les aus que ho utilitzen, per la qual cosa, ambientalment, no té sentit protegir solament una part.

El conjunt del delta del Llobregat constitueix una zona humida d’especial importància internacional. Més específicament, en el tram litoral objecte d’al·legació es reuneixen condicions de tranquil·litat i disponibilitat d’aliment donades les aportacions del riu, el que li dóna un valor rellevant per a les aus marines. Posseeix particular importància per a les colònies de gavina corsa i xatrac menut que se situen en aquesta zona. La zona també és important per a espècies marines com la baldriga balear i la baldriga mediterrània. DEPANA ha presentat nombroses dades en aquest sentit.

També s’ha remarcat en les al·legacions la urgència de l’elaboració d’un pla de protecció i gestió del litoral proper a les colònies d’aus marines que han colonitzat aquest territori, bàsicament, es tracta de controlar els accessos d’embarcacions de pesca i esbarjo, així com les obres de regeneració de les platges que s’efectuen en aquest tram i que alteren els fons marins, disminuint de forma substancial la disponibilitat d’aliment per a aquestes aus, igualment haguessin de paralitzar-se actuacions que poden afectar al litoral i a les aus que ho utilitzen i que no han estat convenientment avaluats, ens referim a obres com la construcció d’un accés de varada davant el Centre municipal de Vela, al litoral del Prat.

Actuacions com a la qual es fa referència han d’estar conforme als plans de gestió de la zona i ser avaluades d’acord amb els objectius de conservació del lloc.

Finalment, s’ha indicat la conveniència que en els plans de gestió s’incloguin més trams de platja amb protecció integral del litoral durant l’època reproductora, amb l’objectiu d’incrementar el terreny disponible per a les colònies reproductores d’aus marines. Actualment tan solament disposen de la platja de Ca l’Arana i la petita illa del Llobregat. De fet enguany s’ha reproduït a una zona industrial de la propera zona franca.

Més info

Depana ha presentat al·legacions en favor de la nova delimitació de la ZEPA marina del Delta del Llobregat (2011)

Al·legacions

Foto: xatracs becllargs i menuts (Eio Ramon).

Mitjançant Depana – DEPANA presenta al·legacions a la nova delimitació de la ZEPA marina del Delta del Llobregat.

Debats

6 thoughts on “DEPANA presenta al·legacions a la nova delimitació de la ZEPA marina del Delta del Llobregat

 1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

  Posted by arpella | Novembre 19, 2013, 3:58 pm
 2. Reblogged this on quiasmes.

  Posted by quiasmes | Novembre 19, 2013, 8:05 pm
 3. Reblogueó esto en GRUP WWF-BARCELONAy comentado:
  Add your thoughts here… (optional)

  Posted by chusdiaz | Novembre 20, 2013, 8:33 am
 4. Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
  Add your thoughts here… (optional)

  Posted by Sudaka Topo | Novembre 20, 2013, 11:02 am

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retroenllaç: NdP Valoracions sobre la nova ZEPA marina Baix Llobregat-Garraf | DEPANA | S.O.S. Delta del Llobregat - Juliol 29, 2014

 2. Retroenllaç: NdP Valoracions sobre la nova ZEPA marina Baix Llobregat-Garraf | DEPANA | DEPANA. Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural - Mai 23, 2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: