/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Contaminació, Defensa, Infraestructures, Notícies, Patrimoni

El Delta del Llobregat, víctima del ‘boom’ infraestructural | La Directa

Oriol Matadepera / Guiu Ferrés-Costa | La Directa

10 de juliol de 2013

La plana al·luvial es veu com un gran solar on encabir-hi projectes de ‘desenvolupament’ de l’àrea metropolitana

Arran del pla d’infraestructures que porta el seu nom, el Delta ha patit la seva última gran transformació. Signat al 1994 entre el Ministeri de Foment espanyol, la Generalitat, l’Ajuntament del Prat i altres administracions, el seu objectiu era crear una de les grans plataformes de recepció i distribució de mercaderies del sud d’Europa. El pla implicava el desviament i la canalització del riu Llobregat en 2,5 quilòmetres; l’ampliació de l’aeroport; l’ampliació del port i de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) en un 200% guanyant terreny al mar; la construcció de diverses infraestructures viàries (Pota Sud, autovia del Baix Llobregat, accessos ferroviaris a la ZAL…); l’edificació d’una macrodepuradora i d’una xarxa de divuit quilòmetres de col·lectors, i la instal·lació d’una incineradora, que va ser l’única infraestructura que no es va dur a terme.

El Pla Delta va suposar el pas d’una economia productiva a una altra purament logística i terciària i una gran centralització de l’activitat econòmica en perjudici d’altres regions catalanes. Tot, a canvi de l’impacte d’espais agrícoles i naturals de gran valor, l’afectació de l’aqüífer o la regressió de les platges. Aquesta època va coincidir amb la bombolla infraestructural, que s’ha afegit a la bombolla immobiliària els últims anys a tot l’Estat i ha fet augmentar significativament la despesa pública (i el deute), en un intent agònic de donar sortida a l’empresariat de la construcció que veia com s’enfonsaven els seus negocis.

La terminal 2A del  Prat, obra de Bofill i  emblema de l'aeroport dels Jocs  Olímpics del 92, roman tancada des  de fa anys  (Robert Bonet)

La terminal 2A del Prat, obra de Bofill i emblema de l’aeroport dels Jocs Olímpics del 92,roman tancada desde fa anys (Robert Bonet)

En aquesta línia, a banda del Pla Delta, s’ha construït l’AVE –tot i que encara s’ha de fer el ramal de l’aeroport–, la dessalinitzadora, la línia 9 del metro està en obres i, damunt la taula, hi ha els accessos ferroviaris al port de Barcelona –que afectarien el que queda de l’antiga llera del riu–, la connexió port-aeroport –que afecta una zona agrícola important del Prat–, un hipotètic tren ràpid des de Barcelona a l’aeroport, el corredor mediterrani de mercaderies i la intenció d’AENA d’allargar les seves capçaleres de pista, sobre la zona natural ZEPA, “per raons de seguretat”. La construcció de la quarta pista sobre el mar ha quedat completament descartada després del fiasco de l’última ampliació i el contratemps que ha suposat una sentència del Tribunal Suprem que estableix que la pineda de Can Camins ha d’estar protegida com a Lloc d’Interès Comunitari, màxima protecció de la Unió Europea amb les ZEPA.

Obres, moltes d’elles faraòniques, que només recentment i amb la crisi s’estan aturant o racionalizant. La situació econòmica ha fet reduir el pressupost dels accessos al port a 100 milions d’euros, és a dir, la meitat. El corredor mediterrani es replanteja mitjançant una adaptació de la via actual a l’europea, que costarà prop de 100 milions, que seran, en part, de fons europeus. De la línia 9, només se’n farà el tram final (Prat-Aeroport) i la línia ràpida de tren sembla que s’aixecarà al costat de la que ja existeix, també per reduir costos.

La treva per a les bastides al delta del Llobregat, però, és conjuntural i podria canviar amb una eventual sortida de la crisi. El Delta es continua veient com un gran solar on tenen cabuda els projectes que l’àrea metropolitana necessita per al seu desenvolupament. Recentment, alcaldes del Baix Llobregat i la Generalitat han signat un acord per “dinamitzar la zona”, fet que implicarà més industrialització i més infraestructures en un territori on s’han perdut un 90% dels espais naturals originals i només el 40% són espais lliures (agraris i naturals). Únicament un 10% està protegit ambientalment i totes les demandes d’augmentar el percentatge xoquen amb l’aliança CiU-PP, que, representant el lobby patronal, clama contra les traves al progrés. L’última proposició en aquest sentit es va rebutjar el 12 de juny al Parlament.

Els casos de Castelló i Alguaire

Dos exemples paradigmàtics de la bombolla infraestructural són els aeroports de Castelló i Alguaire. Sense una demanda ciutadana al darrere, ambdues instal·lacions han comportat una despesa milionària, tot i que reben pocs milers de passatgeres o ni tan sols han començat a operar. L’aeroport de Castelló es posa, sovint, com a referent de malbaratament de fons públics. El març de 2011, es va inaugurar amb un acte esperpèntic encapçalat per l’aleshores president de la diputació provincial, el multiimputat Carlos Fabra (PP).

Dos anys i mig més tard, encara no s’hi ha fet cap vol comercial i acumula una despesa de més de 150 milions d’euros. L’aeroport d’Alguaire (Segrià) va ser finançat per la Generalitat de Catalunya i la seva construcció va costar 100 milions. Les previsions oficials parlaven d’un objectiu de 400.000 passatgeres anuals, però l’any passat tot just en va rebre 33.000.

PDF de la publicació

El cost ambiental i econòmic de l’ampliació de l’aeroport | La Directa

Debats

One thought on “El Delta del Llobregat, víctima del ‘boom’ infraestructural | La Directa

  1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

    Posted by arpella | Octubre 9, 2013, 5:13 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: