/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Divulgació, Patrimoni

Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 06

Exposició fotogràfica “EL DELTA DEL LLOBREGAT, TAN EXCEPCIONAL COM DESCONEGUT”

Primera Part: El Delta a vista d’ocell

Plafó 06: El Delta a vista d’ocell 06

LA PINEDA: EL JARDÍ DEL DELTA

Les pinedes de pi pinyoner no són les més comunes a casa nostra, ja que predominen les de pi blanc. És l’única espècie de pi que dóna pinyons comestibles per als humans i, per tant, han sigut aprofitades per l’home.

Les pinedes sobre dunes del Delta són un hábitat molt escás a Catalunya i d’interés prioritari de conservació per a l’Unió Europea.

Pineda del Remolar

UNA JOIA FORESTAL

La presència d’aquest ecosistema al Delta del Llobregat implica una singularitat que enalteix la vàlua d’aquest territori. En cap zona humida de Catalunya trobem boscos de pi pinyer sobre dunes i, sobre tot, són els més ben conservats de tot el litoral català. Per la UE és un hàbitat d’interès prioritari per a la seva conservació. Fins a mitjans de segle XX s’estenia paral·lel a la costa deltaica des de Montjuïc fins el massís del Garraf. Amb la construcció de l’aeroport, el port, els càmpings, les segones residències, etc, es va reduir i fragmentar notablement la seva extensió.

Ubicació de les pinedes al Delta del Llobregat (Rosa Cases)

L’ORIGEN DE LA PINEDA

Durant molts anys es va creure que l’origen d’aquests boscos era artificial. S’assumia que s’havien plantat a finals del segle XIX per fixar les dunes i salvaguardar els camps de conreu del seu avenç. Però un recent estudi del botànic Andrés Valverde ha descobert l’existència d’una extensa, rígida i detallada normativa que regulava l’explotació d’aquesta pineda entre els segles XVI i XIX. Això li atorga també una singularitat cultural única.

Les pinedes són les responsables que el Delta del Llobregat sigui la zona humida de Catalunya amb més diversitat d’orquídies. En total al Delta hi ha 22 espècies diferents, de les quals 14 es troben només a les pinedes litorals.

Abellera vermella (Eio Ramon)

FLORA

Aquestes pinedes acullen 14 espècies d’orquídies, algunes d’elles escasses o rares a Catalunya, així com l’única espècie que floreix a la tardor. No menys important és la gran riquesa de fongs i líquens que viuen en aquests boscos.

Abellera de la pasió (Eio Ramon)

Abellera (Eio Ramon)

Gall parviflor (Eio Ramon)

Abellera de mirall (Eio Ramon)

Mallerega emplomallada (Ferran Pestaña)

FAUNA

A l’hivern les pinedes del Delta acullen molts ocells procedents de latituds septentrionals, amb algunes espècies interessants com la becada i, alguns anys, el mussol banyut. Durant les migracions acullen una comunitat molt diversa de passeriformes com els tallarols i mosquiters. Entre els nidificants destaca el cucut reial, el  papamosques gris, el picot verd i les mallerengues. (Foto Ferran Pestaña).

Cucut reial (Sergi Bosch)

Becada (Salva Solé)

UN NOU HABITANT

En els darrers anys el Delta ha estat colonitzat pel porc senglar, procedent de les poblacions de Collserola i del Garraf. Aquesta és una notícia que genera preocupació perquè el senglar causa impactes sobre el medi ja que s’alimenta dels bulbs de les orquídies i de les postes dels ocells de les maresmes. (foto Eio Ramón).

Porc senglar (Eio Ramon)

Mitjançant El Delta del Llobregat a vista de pájaro.

Més info

Gràcies als companys del grup local de SEO per digitalitzar l’Exposició!

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Xerrada: “Els ecosistemes dunars del Delta del Llobregat” | S.O.S. Delta del Llobregat - gener 27, 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: