/
estás leyendo...
Català, Especulació, Història, Patrimoni

Cal Costelleta Petit, una altra masia enderrocada | La Riuada

Una notícia molt trist que no és notícia? què és un país sense passat, sense història? si desmostrem aquest “respecte” pel nostre patrimoni històric, quin tindrem pel patrimoni natural?

Masia de Can Costelleta Petit, desprès de la demolició (Font: La Riuada)

16 Juny 2013| La Riuada

El passat abril va ser enderrocada Cal Costelleta Petit, construïda el 1890, com a conseqüència de les obres de l’Eixample Sud. Des de l’any 1990, han estat 36 les masies enderrocades.

El Prat se situa al capdavant dels municipis catalans en quant a pèrdua de masies. Així ho va afirmar l’historiador i arqueòleg Jordi Ramos a la conferència “Masos, masies i cases de pagès del Prat”, organitzada per l’Associació d’escriptors del Prat Tintablava, el 6 de maig. Ramos considera que la manca de voluntat política per a la gestió del patrimoni cultural ha conduït a la seva reiterada destrucció i mutilació.

Les conseqüències sobre el patrimoni històric són irreversibles. Les masies són un element identificador de l’ocupació del delta del Llobregat, i amb la seva demolició, s’esborren restes del passat del nostre poble. Aquesta destrucció és recent. Durant el franquisme, el període amb major increment de la població al Prat, es van enderrocar menys habitatges rurals que els que s’han tirat a terra des dels 80. Jordi Ramos, en una entrevista al Prat Ràdio el mateix matí que la conferència, va expressar que “no pot haver-hi progrés i identitat amb l’eliminació de la nostra ja fràgil història pratenca”. Segons Ramos, les entitats i les institucions n’han restat passives. Va criticar la gestió urbanística de l’ajuntament per a la conservació de les masies.

ARE_Eixample_Sud_vista_actual

Projecte urbanístic de l’Eixample Sud que acabarà amb una important zona agrícola i masies històriques (Font: Web el Prat)

La resposta va venir dos dies més tard de la mà del tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient, Sergi Alegre, que en ser preguntat pel Prat Ràdio va justificar l’enderrocament de Cal Costelleta perquè no es van presentar al·legacions al projecte de planejament urbanístic, però no va comentar la problemàtica global.

Cada cop que s’enderroca una masia, la majoria d’opinions que se senten als mitjans esgrimeixen la mateixa raó: no es poden conservar totes. Però poques vegades es comenta la manca de coherència en la conservació. Les Cases d’en Puig es van rehabilitar d’una manera incomprensible, amb una modificació gairebé sencera i l’eliminació del seu interior. Can Carlets, situada darrera del Carrefour, es va enderrocar. Cal Monjo i Cal Monés, incloses al Catàleg de patrimoni arquitectònic, que els concedeix una protecció especial, es troben en molt mal estat.

El Catàleg de patrimoni arquitectònic del Prat, a banda d’estar obsolet, tan sols cataloga onze masies de la quarantena que n’hi deu haver. Cal Pau Pi és la següent masia sentenciada per l’Eixample Sud, i tenint en compte la situació, segurament no serà la última.

Mitjançant Cal Costelleta Petit, una altra masia enderrocada.

Més info

La pèrdua de Cal Costelleta Petit

Debats

3 thoughts on “Cal Costelleta Petit, una altra masia enderrocada | La Riuada

  1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

    Posted by arpella | Juny 21, 2013, 2:10 pm
  2. Reblogged this on Celler-Adocse.

    Posted by celleradocse | Juny 21, 2013, 5:52 pm

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Ombres del passat: el patrimoni històric a debat | periodicdelta.com | Plataforma Delta Viu - Juliol 4, 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: