/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Visites guiades gratuïtes

Crònica de la 2a sortida dedicada a les orquídies de la pineda de Gavà

El 4 de maig vam celebrar la segona sortida dedicada a les orquídies de la pineda de Gavà. Una vintena de persones van fer d’autèntics “sabuesos”’ per trobar-les, a més de gaudir d’un paisatge molt especial i poc conegut al Delta.

Ophrys tenthredinifera, abellera vermella, que vam poder observar a la pineda, Eio Ramon

Per Raúl Bastida i Eva Yus.

Les orquídies son una molt bona excusa per una passejada per un dels racons més singulars del Delta de Llobregat, la pineda de la Pava. Aquesta es l’única zona humida de Catalunya amb més varietat d’orquídies ja que de les 22 espècies de tota la plana deltaica 12 crèixen únicament a les seves pinedes (hábitat absent al Delta de l’Ebre i Aiguamolls de l’Empordà).

En concret, aquesta franja de pin pinyer que abans recorria tot el litoral deltaic, i ara resta sobre dunes fòssils, té un encant i riquesa úniques amb aquesta zona de Gavà, per comptar amb un mosaic d’hàbitats. La pineda més  profusa dona pas a clarianes, on lluita el sotabosc per una mica de llum: hi trobem un ric estrat arbustiu amb llentiscles, estepes, esparregueres, etc. Aquestes pinedes també acullen clapes naturals d’alberedes i algunes pollancredes, vestigis d’antigues explotacions. També trobem zones de conreu i zones deprimides inundables, on es formen minúscules llacunes colonitzades per canyissos i prats de jonqueres. Aquest mosaic genera ecotons, fronteres entre tots aquests hàbitats, que li donen un extra de biodiversitat i interés ecològic, ja que en ells hi conviuen espècies pròpies dels hábitats colindants.

040513_Sonia_Chavez_Serapias_parviflora_CIMG0627

Serapias parviflora, o gall parviflor

Esclat primaveral al Delta del Llobregat

Entre les orquídies que els visitants, com autèntics sabuesos, vam poder albirar la Ophrys tenthredinifera, abellera vermella, que amb el seu nom ja ens indica quin és el seu insecte preferit (família Tenthredo); i la Serapias parviflora, o gall parviflor, que es deixava veure, altiva, als prats. A Catalunya nomès es coneixen tres localitats per aquesta espècie, sent el Delta del Llobregat el seu bastió principal. Com s’aprecia a la foto, la estratègia d’aquesta planta per atreure els polinitzadors no és tant  semblar una abella com la primera, sinó que la seva flor el receptacle on normalment s’amaga una femella.

trifolium tomentosum 1

Trifolium tomentosum, una raresa (Albert Molero)

També vam aprendre que moltes espècies tenen propietats, les anomenades herbes remeieres, i van identificar algunes plantes exòtiques invassores, un problema greu a la zona degut a la proximitat a urbanitzacions amb jardins, i que com sabeu tractem a S.O.S. Delta del Llobregat des de fa dos anys.

Les aus forestals no podien faltar a la cita

Les aus forestals en general són bastant esquerpes i el matí no va propiciar grans observacions. Tanmateix vam gaudir del cant del  picot verd (Picus viridis) i de l’oriol (Oriolus oriolus), unes de les espècies més llampants que habiten a casa nostra.

Niu_teixidor

Niu de teixidor (Remiz pendulinus) a un àlber (Eio Ramon)

A una de les alberedes vam escoltar el reclam fi i sibilant del teixidor (Remiz pendulinus), un tsiuuuu quasi llastimòs. Aquest bonic ocell, engalanat amb el seu antifaç negre i el plomatge rovellós, és l’única espècie europea que construeix el niu teixint restes vegetals amb el bec, un “artesà” excepcional.

blog_Regign1

El petit bruel (Regulus ignicapillus) no pesa ni 10 g

Però l’observació més destacada va ser la d’un bruel (Regulus ignicapillus). Aquest ocell, el segon més petit del continent amb 9-10 cm, és un hivernant comú al Delta del Llobregat però, malgrat algunes cites estivals a les pinedes deltaiques, no s’ha pogut constatar la seva nidificació. La darrera cita d’un posible reproductor correspon al maig del 2012, quan es va detectar un exemplar cantant insistentment a una pineda de Gavà.

040513_Pinus_pineaIMG_4137

Foto de grup (Albert Molero)

Finalment, al peu d’un pi imponent i majestuós, probablement centenari, vam immortalitzar la jornada. Com es pot apreciar, el seu substrat, ondulat, es una antiga duna. Tot i que durant molt temps es pensava que aquestes pinedes van ser plantades a finals del SXIX per evitar l’avenç de les dunes sobre la zona agrícola, el botànic pratenc Andrés Valverde va trobar documents històrisc sobre l’explotació forestal d’aquest boscos que constaten la seva existència des del SXVI.

Com sempre, un punt reivindicatiu… Aquest hàbitat (pineda sobre duna) està catalogat per la Unió Europea com d’interès prioritari per a la conservació (Directiva Hàbitats 92/43/CEE). Curiosament la pineda de la Pava (entre el canal olímpic i l’Av. del Mar) no té cap figura de protecció, al contrari que d’altres pinedes deltaiques incloses a la Xarxa Natura 2000 i ZEPA com Les Maioles (entre l’Av. del Mar i l’estany de la Murtra).

pinedes_Gava

Pinedes del municipi de Gavà

Si un dia decideixes anar a buscar orquídies, rastreja les clarianes del bosc i els prats durant la primavera. Això sí, vigila perquè és més probable que les trepitgis abans de veure-les!

Recorda, trobaràs totes les activitats a la nostra agenda, la propera, dedicada als eriçons de la zona agrícola!

Agraïm a Sònia Chaves, Albert Molero, Ricard Gutiérrez i Eio Ramon, les fotografies i als participants el seu interés.

Per saber-ne més

Taula d’espècies florístiques observades

Evolución histórica, origen y significación de la pineda litoral del delta del Llobregat.
I (siglos XVI-XIX)

Flora catalana

Crònica de la sortida dedicada a les orquídies de la pineda de Gavà

en ells hi conviuen espècies pròpies dels hábitats colindants

Debats

2 thoughts on “Crònica de la 2a sortida dedicada a les orquídies de la pineda de Gavà

  1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

    Posted by arpella | Mai 16, 2013, 12:17 pm

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Localitzada una espècie d’orquídia que feia uns 10 anys que no es trobava al Delta | S.O.S. Delta del Llobregat - Mai 17, 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: