/
estás leyendo...
Català, Defensa, Entitats, Especulació, Patrimoni

Un nou Pla Especial del Parc Agrari contra natura

10 de maig de 2013 | DEPANA

La nova redacció del Pla Especial del Parc Agrari del Baix Llobregat perverteix el seu esperit  original. No s’amplia a totes les zones agrícoles, no està a l’alçada del valor ecològic de la zona agrícola i suposa més destrucció de sol fèrtil i industrialització.Edu_Bayer_Parc_Agrari_IMG_5842

El nou Pla Especial del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’eina que permet gestionar aquest espai i que s’ha de renovar enguany ha sortit a consultes prèvies i ha estat enviat a DEPANA. L’entitat ha presentat una sèrie de suggeriments a tenir en compte a l’hora d’avaluar adequadament l’impacte ambiental de la modificació [1].

La pèrdua d’un valor afegit

La modificació urbanística que es planteja suposa la pèrdua d’una oportunitat històrica, primer, de poder redelimitar l’àmbit del Parc Agrari, incorporant totes les terres conreables del delta. La seva ampliació ja es preveia al primer redactat, del qual molts terrenys es van quedar exclosos per interessos urbanístics.

Alhora una segona “oportunitat perduda” és la de delimitar les àrees que estan incloses en l’àmbit d’altres consorcis, com el del riu Llobregat i els Espais Naturals del Delta del Llobregat. Donada l’actual situació d’austeritat i els problemes de gestió que comporta, s’ha d’evitar el doble o triple solapament d’administracions. Creiem que aquest problema competencial quedaria resolt amb una única figura que incorporés els tres àmbits i consorcis, i que segons la legislació catalana, la figura més adequada seria la de Parc Natural.

Fins i tot, segons la modificació, es permetria un increment substancial de les “zones de servei” i de noves construccions, així com un notable increment dels hivernacles, iniciant un camí que suposa la pèrdua real i substàncial de terreny agrícola [2].

S’ha de tenir en compte que els pilars sobre els quals s’ha assentat la pervivència d’aquest espai van ser marcats en el Pla General Metropolità (PGM) i corroborats amb la normativa actualment vigent. Aquests pilars es basen en concebre el Parc Agrari com un espai lliure metropolità, de valor natural i agrícola, al que cal protegir de la ruurbanizació i dels intents convertir aquests espais en zones de serveis a baix cost.

Tot plegat suposa una desvirtualització dels seus objectius fundacionals, i una perversió dels mateixos, tant per la reducció de la superfície com quan el seu primer objectiu deixa de ser la conservació i s’orienta en favor de l’explotació, podríem dir que suposa la seva destrucció “des de dins”.

El seu paper ecològic al delta del Llobregat, enterrat

Per desgràcia, com sol passar, la documentació ambiental preliminar que es presenta, no passa de basta i grotesca, no superant els mínims exigibles i limitant-se a donar arguments a favor de la modificació, o sigui, de qui paga l’estudi.

No es té en compte el paper ecològic de la zona agrícola del Baix Llobregat, tant per se, com per ser un connector biològic entre les reserves dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i els Parcs Naturals veïns.

La modificació haurà de valorar acuradament que una part important de la zona agrícola està inclosa en la IBA (Important Bird Area) Nº140 Delta del Llobregat, donada la seva importància per l’ornitofauna, i que de fet, alberga espècies prioritaries de consevació [3].

Aquest catàleg de zones necessàries per la supervivència de les aus és la referència de la Comissió Europea per la creació de les ZEPAs (Zones d’Especial Protecció per les Aus), el que implica que la mateixa Comissió podria actuar de forma preventiva davant possibles actuacions que fessin perillar aquestes àrees com ja va succeir amb el cas Segarra-Garrigues.

Per tant, en aquestes zones no es poden aplicar aquestes noves catalogacions, és a dir: o bé es mantenen les actuals o es crea una de protecció especial.

Des de DEPANA incidirem en que aquestes consideracions han de ser tingudes molt en compte a l’hora de fer una Avaluació de l’impacte Ambiental que no s’ha fet.

En conjunt ens trobem davant d’un pla regressiu i que s’allunya dels objectius que van aconseguir la creació del Parc Agrari, una figura capdavantera, que en el seu moment fins i tot va ser un exemple per institucions d’altres països.

[1] El conjunt exposat constava de dues parts, la primera suposa una modificació urbanística del PGM del 1976 en tot del Parc Agrari, la segona, comporta una modificació substancial de la normativa del mateix, que data del 2004. Cadascuna d’aquestes modificacions va acompanyada d’un Informe de Sostenibilitat Ambiental preliminar.

[2] La segona part de la modificació del PGM, està íntimament lligada a la nova normativa que es vol imposar. Les dues actuals qualificacions del Parc, 24 i 24a, passen a tres 24a, 24b i 24c. Les zones incorporades a 24c, en la pràctica, segons la nova normativa passen a ser sòl no agrari. La major part de l’àmbit agrari passa a 24b i 24a, que poden tenir més hivernacles i zones de serveis.

[3] D’acord amb la Directiva d’Aus de la UE (Llei 4/89 de l’Estat), les aus citades a l’Annex I, estan qualificades com a espècies amenaçades, i els Estats (en aquest cas les competències les té la Generalitat), han de mantenir i aumentar les seves poblacions. Al Parc Agrari es troben fins a 21 espècies del Annex I, com el Torlit, la Daurada grossa, la Terrerola o el Trobat.

Més info

IBA Nº140 -Delta del Llobregat

Debats

5 thoughts on “Un nou Pla Especial del Parc Agrari contra natura

 1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

  Posted by arpella | Mai 10, 2013, 7:36 pm
 2. Reblogged this on Celler-Adocse.

  Posted by celleradocse | Mai 10, 2013, 8:13 pm
 3. Reblogueó esto en GRUP WWF-BARCELONAy comentado:
  Add your thoughts here… (optional)

  Posted by chusdiaz | Mai 11, 2013, 8:08 am

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retroenllaç: DEPANA presenta al·legacions a la revisió del Pla Especial del Parc Agrari del Baix Llobregat | S.O.S. Delta del Llobregat - gener 3, 2014

 2. Retroenllaç: La “zona zero” de l’Eixample Sud del Prat | Plataforma Delta Viu - Juny 13, 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: