/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Censos, Defensa, Especulació, Patrimoni

Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat

Aconseguim arribar a les 66 espècies d’ocells, malgrat el vent i haver-nos centrat només en la zona agrícola i el tram final del riu. Ens trobem al bell mig de la migració prenupcial i algunes espècies com les aquàtiques, ja estaven criant!

Per Raúl Bastida

El passat dissabte 20 d’abril es va celebrar la quarta marató cooperativa del Delta del Llobregat organitzada per DEPANA i S.O.S. Delta del Llobregat, amb tres objectius principals:

 • Demostrar que les zones del Delta del Llobregat fora del Remolar-Filipines i Cal Tet-Ca l’Arana (zona agrícola, pinedes de Gavà, llera del riu, etc) també són molt importants pels milers d’ocells migratoris que viatgen entre l’Àfrica i Europa i utilitzen la ruta que transcorre pel litoral mediterrani.
 • Recopilar dades d’aquestes zones per consolidar l’IBA Nº140 – Delta del Llobregat, ampliada el 2011, i així reforçar els arguments per lluitar contra els projectes especulatius que continuen amenaçant el Delta després d’Eurovegas (camp de golf, outlet de Viladecans, accessos viaris al port, etc).
 • Donar a conèixer “l’altre Delta”, es a dir, tots aquells terrenys sense figures de protecció però imprescindibles per la seva viabilitat ecològica.
Basa de laminació de Viladecans, al costat de l'Outlet (Santi Regas)

Bassa de laminació de Viladecans, al costat dels terrenys de l’Outlet (Santi Regas)

La zona agrícola és molt biodiversa i vulnerable urbanísticament

Com sempre vam quedar a les 9h a l’estació de tren del Prat de Llobregat. Ens vam reunir nou participants i vam formar tres equips:

 1. Riu Llobregat entre L’Hospitalet i Cal Lluquer, Riu Vell (antiga desembocadura), bassa de laminació de la Torre Gran (L’H), canal i solar inundat de Mas Blau (El Prat)
 2. Zona agrícola de la Ribera-La Bomba (al voltant de Can Comas-Cal Monjo) i bassa de laminació sota la C-32 (al costat de la Renfe de Viladecans)
 3. Zona agrícola del Camí de Cal Pelut i Ferran Puig (incloent el bosquet de ribera del canal de laminació de la Ribera, i la bassa i els camps de Can Dimoni)

Equips de la zona agrícola, a Can Dimoni (Santi Regas)

Varem centrar els esforços en la zona agrícola entre Can Dimoni i el riu de Sant Boi perquè ens hem adonat que formen un sector bastant extens propici per acollir projectes especuladors (vegeu affaire Adelson-CiU). En aquesta ocasió no hem pogut prospectar les pinedes de Gavà ni el riu al seu pas per Cornellà i Sant Boi.

La jornada va ser bastant ventosa i això va fer que les condicions d’observació i detecció fossin bastant precàries (amb el vent els ocells no dominen el vol i es desplacen poc, i canten molt poc per que no s’escolten entre ells). Aquests condicionants van provocar que la jornada es tanques amb “només” 61 espècies (66 amb les publicades a l’Ornitho.cat). En d’altres edicions hem arribat a les 91 espècies.

Mastegataxes, un dels protegonistes de la jornada (Carlos Molina)

Mastegataxes, un dels migradors protagonistes de la jornada (Carlos Molina)

Observacions més importants en àrees sense cap protecció ni gestió ambiental

Tot i així, la marató cooperativa va permetre observar algunes espècies interessants com la terrerola vulgar a uns camps llaurats a tocar de Can Comas (masia restaurada com a centre d’informació del Parc Agrari del Baix Llobregat). Aquesta espècie es troba en una forta regressió al Delta del Llobregat i a Catalunya, i està inclosa a l’Annex I de la Directiva d’Aus. D’altres cites destacades van ser:

 • Un becplaner al riu (entre el pont en construcció i Cal Lluquer), exemplar present a la zona des del 20 d’octubre de 2012 (no es té constància d’una estància tan perllongada d’aquesta espècie al Delta del Llobregat).
 • Estol de 28 flamencs al riu (entre el pont en construcció i Cal Lluquer); una part d’aquests exemplars són presents a la zona des de setembre de 2012.
 • Dos o tres territoris d’ànec blanc; el Delta del Llobregat és la única localitat de tota Catalunya on nidifica aquest anàtid a banda del Delta de l’Ebre.
 • Un martinet menut a Can Dimoni; la població reproductora d’aquest ardeid a la plana deltaica va ser una dels responsables de la protecció dels actuals EENN; crien poques parelles lluny del Remolar i Cal Tet-La Ricarda.
 • Tres parelles d’ànec griset a la bassa de laminació sota la C-32 de Viladecans; aquest hivern ha passat un grupet de grisets en aquesta bassa i podrien acabar nidificant (no es coneix cap dada de cria fora del Remolar i Cal Tet-La Ricarda).
 • Onze camesllargues a la riera Roja al seu pas per Can Dimoni; es tracta d’un altre espècie emblemàtica del Delta del Llobregat i també inclosa a l’Annex I de la Directiva Aus.
200413_Carlos_Molina_marato_ornitologica_5

La nova desembocadura s’ha convertit en una zona humida molt destacable; flamencs al fons (Carlos Molina)

Podeu veure les dades aquí. Recordeu que fem censos regularment (cada setmana) i teniu opció de participar o encarregar-vos d’una zona concreta (com el grup local de SEO/BirdLife, que fa part del riu); totes les cites es pujen a l’Ornito.cat i es publiquen al nostre Noticiari Ornitològic.

Aprofitem per donar les gràcies de tot cor als participants per l’esforç de col·laborar en aquesta marató cooperativa (Àngels Farré, Iara Jiménez, Santi Regàs, Miquel Vall-llosera, Carlos Molina, Albert Molero, Jose García, Eva Yus i Raúl Bastida) i les fotografies .

Més info

Llistat marató cooperativa 20 abril 2013 TOTAL

Crònica de la tercera marató cooperativa del Delta del Llobregat

20-04-2013 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

29-09-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

06-05-2012 Marató ornitològica cooperativa al Delta del Llobregat

Ya disponible el Listado de las aves de la maratón cooperativa del 16 abril de 2011

Más imágenes de la maratón cooperativa del Delta del Llobregat

Debats

2 thoughts on “Crònica de la quarta marató cooperativa al Delta del Llobregat

 1. Reblogged this on Plataforma Delta Viu.

  Posted by arpella | Abril 24, 2013, 6:19 pm
 2. Reblogged this on Celler-Adocse.

  Posted by celleradocse | Abril 24, 2013, 7:48 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: