/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Defensa, Entitats, Infraestructures, Notes de premsa, Patrimoni

NdP Diverses entitats denuncien l’impacte del nou camp de golf al delta del Llobregat

Nota de Premsa

4 d’abril de 2013

AENA i les administracions obvien les seves responsabilitats en matèria ambiental i la normativa europea que empara les zones naturals del delta del Llobregat amb la construcció d’un camp de golf sobre l’últim connector biològic del litoral.

La nova terminal de l’aeroport es va construir sobre el “Pas de les Vaques”, un dels aiguamolls més extensos i amb més valors ecològics de tota la plana deltaica. La construcció de la tercera pista va suposar la destrucció d’una vasta àrea amb hàbitats d’interès prioritari per a la UE (pinedes sobre dunes); les seves capçaleres van sepultar una part de les reserves naturals (RN) del Remolar-Filipines i la Ricarda, designades des de l’any 1994 com a ZEPA (màxima figura de protecció de les aus a la UE).

A causa de l’elevat cost ambiental de l’ampliació de l’aeroport, va ser necessari el vistiplau de la Comissió Europea, de manera que l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya van adquirir el compromís de portar a terme un conjunt de compensacions que garantissin la coherència ambiental dels espais naturals deltaics (mitjançant la Declaració d’Impacte Ambiental, DIA).

Territorialment, la part més substancial d’aquestes compensacions implicava la connexió física dels diferents espais protegits, és a dir, l’enllaç de la RN del Remolar-Filipines amb la RN de la Ricarda (a través de les pinedes de l’anomenat Parc Litoral) i amb els Reguerons (a través de les maresmes de Can Sabadell). També comportaven la recuperació de les pinedes litorals de Viladecans, degradades durant dècades pels nombrosos càmpings. Totes aquestes compensacions haurien de consolidar-se amb l’elaboració i l’aprovació d’un Pla Especial de Protecció dels Espais Naturals de l’entorn aeroportuari.

Ja fa gairebé 14 anys que les diferents administracions van adquirir aquests compromisos, reflectits a la DIA de l’ampliació de l’aeroport. I què n’ha quedat, de tot allò? Al corredor de Can Sabadell, que hauria de connectar el Remolar-Filipines amb els Reguerons, AENA ha construït un gran aparcament de taxis amb tots els seus “serveis”. A les pinedes de Viladecans es projecta executar un passeig marítim. A l’anomenat Parc Litoral s’ha construït el club nàutic, bars, el CRAM, etc., i aquesta setmana s’ha licitat el projecte del camp de golf, que es vol ubicar també en aquesta estreta franja litoral i està pensat com a un atractiu per a una elit dels passatgers de l’aeroport. Quant al Pla Especial, que hauria d’haver tramitat la Generalitat, tan sols en queda el nom.

Amb una manca de respecte absoluta per la conservació del patrimoni natural i per la llei (la Fiscalia de Medi Ambient està investigant el pàrquing de taxis), AENA i els ens locals actuen per la via dels fets consumats. Davant d’això, DEPANA, juntament amb altres entitats que defensen el territori, s’han posat en contacte amb parlamentaris europeus d’IU a través d’EUiA per interposar una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre la protecció del delta del Llobregat. L’objectiu final de la queixa és que la Comissió Europea forci l’Estat i la Generalitat a complir amb els seus compromisos i les seves obligacions.

DEPANA, Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural

Plataforma S.O.S. Delta del Llobregat

Plataforma Delta Viu

Contacte

José García Moreno

657101385

info@depana.org

Més informació

L’ecologisme qüestiona els plans d’AENA d’intervenir a la zona del Parc Litoral

NdP: Depana denuncia a la Fiscalia de Medi Ambient a AENA pel pàrquing de la T1

EUiA denuncia l’incompliment de les directives europees per a la protecció del delta de Llobregat

Treball de recerca sobre la declaració d’impacte Ambiental de l’ampliació de l’aeroport

Debats

2 thoughts on “NdP Diverses entitats denuncien l’impacte del nou camp de golf al delta del Llobregat

  1. Reblogged this on Delta Viu.

    Posted by arpella | Abril 4, 2013, 2:36 pm
  2. Reblogged this on GRUP WWF-BARCELONA.

    Posted by chusdiaz | Abril 4, 2013, 6:55 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: