/
estás leyendo...
Acció, Activitats, Biodiversitat, Campanyes, Català, Divulgació, Entitats, Patrimoni

Crònica de l’activitat: retallades a les invasores al Delta del Llobregat

Tercera jornada de neteja de plantes invasores en la pineda del Delta del Llobregat

Raúl Bastida i Eva Yus

El passat 17 de febrer vam tornar a la pineda de Gavà, aquest cop a la part que no està protegida (Pineda de la Pava). Es una pineda amb les mateixes característiques (hàbitat d’interès per la Unió Europea) que la protegida (la Maiola), com s’ha demostrat a nivell de diversitat d’ocells a un estudi dut a terme per un membre de la plataforma (veure Estudi dels ocells nidificants de la plana de Gavà). A més a més, acullen espècies d’orquídies molt importants (14 de les 22 que es poden trobar al Delta, veure Crònica de la sortida dedicada a les orquídies de la pineda de Gavà) i unes microzones humides amb jonqueres que estan incloses al Inventari de zones humides de Catalunya, augmentant així la seva biodiversitat i riquessa paisagística.

Cal recordar que segons la UICN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura), la introducció de espècies exòtiques invasores es la segona causa d’extinció a nivell global, després de la pèrdua d’hàbitat.

Les plantes invasores o la lenta mort d’un bosc

Per aquest motiu, des de la nostra entitat SOS Delta del Llobregat en col·laboració amb el GAF (Grup d’Acció Forestal) de DEPANA organitzem aquest tipus d’activitats a les pinedes de Gavà des de fa gairebé dos anys, donant així continuïtat a aquestes actuacions de restauració.

En aquesta ocasió ens vam congregar un grup de 10 voluntaris per retirar una liana o enfiladissa coneguda com a miraguà (Araujia sericifera), una planta que s’aprofitava en jardineria i pel seu fruit (per emplenar coixins). Per la seva naturalesa es capaç de ofegar als arbres més alts fins que els mata. També causa molts problemes a l’agricultura, pel seu ràpid creiximent. Per tot això està prohibida la seva introducció al medi natural.

170213_Andeu_Ubach_1
Desprès d’una primera passada vam constatar que aquesta pineda estava menys invadida que la protegida i vam fer una pausa per esmorzar al costat d’una de les petites depressions que fan de basses naturals envoltada de canyís. Desprès vam poder acabar la feina i repassar la tota la zona –fins i tot les tanques de les finques on la planta aprofita per enfilar-se, cosa que no vam poder fer a anterior ocasions. Això no vol dir que no s’hagi de tornar a repassar la zona, però serà molt més fàcil de controlar. Amb el temps sobrant vam fer una recollida dels residus que llencen els “domingueros” irresponsables que freqüenten aquestes pinedes.

Treballant amb els sentits ben oberts

L’avifauna típica d’aquestes pinedes va alegrar la jornada amb els seus cants. A més dels habituals mallerenga emplomallada i petita, vam sentir el hilarant cant d’un pitó verd. També ens va acompanyar l’algaravia dels incansables gafarrons, i fins i tot vam escoltar alguns reietons per les copes. Aquests últims, només presents durant l’hivern al Delta, són les aus més petites del continent europeu, amb tan sols 9-10 cm de longitud i 5 grs de pes.

482501_4428016024972_665639489_n

La presència d’un munt de plomes de garça i coloms al sòl ens va delatar la presència de depredadores que controlen les poblacions de les aus més abundants i així conserven l’equilibri ecològic. Segurament, la garça va ser víctima d’alguna rapinyaire forestal com l’aligot o l’escàs astor. També ens vam trobar moltes pinyes rosegades per alguna rata. Desgraciadament descartem la possibilitat d’esquirol perquè des de fa moltes dècades va ser exterminat d’aquestes pinedes.

Gràcies a tothom!

Per finalitzar la jornada vam traslladar totes les restes vegetals i residus al costat d’un camí forestal perquè la brigada de neteja de l’ajuntament pogués recollir-los l’endemà i portar-los a la planta de compostatge. Per immortalitzar la gesta ens vam fer un parell de fotos de grup: una al costat de la impressionant la muntanya de miraguà i una altra al costat d’un imponent exemplar de pi pinyer, el diàmetre del qual del tronc precisava dues persones per poder abastar-ho, i que potser té 150-200 anys.

170213_Andeu_Ubach_2

Volem agrair de cor el treball i l’alegria de tots els participants en aquesta activitat, que ens va ajudar a constatar el caràcter invasor d’aquesta espècie davant la qual no podem baixar la guàrdia, i l’amenaça que suposa per a aquestes valuoses pinedes, i a conscienciar-nos de la importància de la lluita contra les espècies exòtiques invasores. També a enginyers i voluntaris del GAF, sense els quals no hauria estat possible l’activitat. També agraïm a l’ajuntament de Gavà el suport i facilitats per dur a terme l’actuació.

Si voleu participar de les nostres activitats, esteu atents a la nostra agenda! O en cas que que preferiu rebre un correu, podeu demanar ser a la nostra llista “Amics del Delta”.

Fotos cortesia d’Andreu Ubach i Eio Ramon.

Més info

Retallades a les invasores al Delta del Llobregat

Crónica de la eliminación de exóticas en la pineda de Gavà

Indignats amb les Invasores, 2ª part

Crònica de la 2a extracció d’exòtiques a la Pineda de Gavà

Debats

One thought on “Crònica de l’activitat: retallades a les invasores al Delta del Llobregat

  1. Reblogged this on Delta Viu.

    Posted by arpella | febrer 28, 2013, 10:34 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: