/
estás leyendo...
Biodiversitat, Divulgació, Història, Patrimoni

Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 01

Exposició fotogràfica “EL DELTA DEL LLOBREGAT, TAN EXCEPCIONAL COM DESCONEGUT”

Primera Part: El Delta a vista d’ocell

Plafó 01: Els canvis de pell del Delta: Del Delta Blau al Delta gris

Cortesia dels companys del Grup Local de SEO BirdLife Barcelona

EL DELTA BLAU

image11

Evolució del Delta del Llobregat (Jaume Sans)

Evolució del Delta del Llobregat. Fa uns 2.200 anys, els romans arriben a la península Ibèrica i no es troben cap Delta a la desembocadura del Llobregat. El mar ocupava aquesta plana formant una badia poc profunda que actuava com a port natural per les embarcacions romanes. Era el Delta blau.

TESTIMONIS DE LA FORMACIÓ DEL DELTA

image1

Ànfores romanes trobades al subsòl del Delta

Sota els camps de Castelldefels i Gavà s’han trobat moltes restes de vaixells i àmfores que es van enfonsar a la badia. A Sant Boi hi havia un port des del qual s’exportava vi a la resta de l’Imperi Romà. A Montjuïc, a la façana de l’actual Pg. de la Zona Franca, també hi havia el port íber de Barcelona, d’aquí el topònim barceloní de Mare de Déu del Port.

La gran fertilitat de les terres del delta del Llobregat, una de les més importants de la conca mediterrània, és deguda a la qualitat dels sediments arrosegats durant segles pel Llobregat.

EL DELTA GROC

groc

Conreus de secà com els que predominaven al Delta fins al segle XIX (Sebastià Torrens)

A partir d’aquell moment, el nivell del mar s’estabilitza i els sediments que transporta el riu, sobretot a causa de l’erosió provocada per la tala massiva d’arbres durant l’Imperi Romà i l’Edat Mitjana, comencen a reblir aquesta badia. Durant l’edat mitjana una part d’aquesta badia es converteix en terra ferma i nombrosos estanys litorals s’escampen des de Montjuïc a Castelldefels. Al segle X apareix la primera referencia escrita sobre propietats als terrenys del que seria l’actual Prat de Llobregat, i al segle XI es construeix l’Ermita de Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) i la del Prat de la Ribera. Malgrat aquestes primeres colonitzacions, el Delta era una terra inhòspita que s’inundava freqüentment. Les maresmes, que dominaven el paisatge, eren zones difícils de conrear i focus de mosquits que transmetien malalties com la malària. Fins el segle XV no comença tímidament la rompuda d’alguns terrenys per fer-hi una agricultura de secà i de subsistència. De totes maneres, només es treballen les terres allunyades de les maresmes litorals, i es tracta d’una agricultura basada principalment en els cereals.

EL DELTA VERD

Zona_agricola_Gavà_Eva_Yus

Horta a Gavà (Eva Yus)

Al segle XIX el riu quasi ha culminat la seva feina i el Delta ocupa pràcticament els 98 km2 actuals. Al llarg d’aquest segle es produeix la primera gran transformació. Amb la construcció dels canals de la Infanta (1819) i de la Dreta (1856), i el descobriment de l’aqüífer profund (1893) es canvia a una agricultura de regadiu basada en l’horta i els fruiters: el Delta verd. Durant la primera meitat de segle XX quasi totes les fruites i verdures que es consumeixen a Barcelona vénen del Delta del Llobregat, i encara queden excedents per exportar.

EL DELTA GRIS

desembocadura

Vista de satèl·lit del mosaic deltaic el 2012 (Google)

Paral·lelament a aquesta revolució, l’abundància d’aigua propicia l’establiment d’una indústria que, durant la segona meitat del segle XX, juntament amb les infraestructures i la urbanització massiva, provoca la segona gran transformació del Delta del Llobregat: el Delta gris. El resultat és un mosaic profundament humanitzat on predomina el ciment però on també han sobreviscut petites taques blaves (les zones humides) i importants espais verds (el Parc Agrari i d’altres hàbitats com les pinedes).

“PARE VELL I PRÒDIG”

“Pare Llobregat, vell agonista triomfador que neixes i mores donant-te als braços que et cerquen (…). Cordó umbilical de Catalunya una part de la qual ens has ofrenat -joiel inapreciable- engruna a engruna, blanament, calladament, durant milers d’anys: el Delta. Aquest Delta sense el qual hom no podria comprendre la Catalunya d’avui (…). La suprema lliçó ens la dones cada dia i cada moment, pobre pare vell i pròdig: a més riquesa més pobresa, no solament per aquest doll viu que escampes arreu on passes, sinó també per la moneda amb que et paguem (…). T’hem dessagnat sense contemplacions i no contents d’això t’hem despullat ignominiosament de tota gràcia vegetal i t’hem embrutat, t’hem escopit tant com hem pogut. Com si en tinguéssim necessitat. Com si fos una revenja pels beneficis que ens has atorgat. Així et paguem.” Jaume Codina (historiador i divulgador del Delta de Llobregat) Gent del Fang, 1966.

Mitjançant El Delta a vista d’ocell 01 » GL SEO Barcelona.

Gràcies als companys del grup local de SEO per digitalitzar l’Exposició!

Més info.

Vista de satèl·lit
del mosaic deltaic
el 2012

Debats

One thought on “Exposició fotogràfica El Delta a vista d’ocell 01

  1. Reblogged this on Celler-Adocse.

    Posted by celleradocse | gener 30, 2013, 6:52 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: