/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Defensa, Entitats, Especulació, Història, Notícies, Patrimoni

Crònica: Descobrint la zona agrícola després el cicló Eurovegas

Per Raúl Bastida

El dissabte 20 d’octubre, malgrat les previsions meteorològiques, vam realitzar la visita a una zona agrícola del Delta del Llobregat, organitzada per l’ADENC i SOS Delta del Llobregat.
Afortunadament, el temps ens va acabar respectant i vam poder completar el recorregut previst sense una gota de pluja.

Tots vam celebrar, a mig fer, que Eurovegas no vindrà al Delta del Llobregat però estem convençuts que els projectes especulatius tornaran a amenaçar aquesta plana. Per aquesta raó, des de SOS Delta del Llobregat ens hem proposat seguir divulgant el valor excepcionals dels espais sense protecció. En aquesta ocasió visitem els terrenys agrícoles entre Can Dimoni i el canal de laminació de la Ribera, o sigui, el sector on Adelson i el govern de Catalunya volien construir el macrocomplex turístic de casinos.

Seguint la pista de les estepàries

Vam aparcar els cotxes al costat de l’IRTA i el club de tennis, i allí vam agafar el Camí de Cal Pelut. D’una “pluvial” (a l’argot agrícola utilitzat al Prat i Sant Boi, mot amb el que es coneixen els canals de desguàs i que recullen les aigües sobrants del regatge dels camps i de la pluja) va sortir una cuereta groga, espècie que arriba aquest mes d’octubre al Delta i de la qual alguns exemplars hi passaran l’hivern.

Esparver, Eio Ramon

Mentre rastrejàvem uns camps llaurats a la recerca de fredelugues o daurades, va aparèixer un esparver fent un picat sobre un camp de fruiters a la recerca d’algun paseriform despistat. Aquesta rapinyaire, malgrat el seu caràcter forestal, també utilitza els espais oberts per caçar. Uns metres més endavant escoltem el reclam d’un picot verd, una altra espècie forestal que s’adapta perfectament a les zones agrícoles, on s’alimenta d’insectes amb la seva llarga i pringosa llengua.

Picot verd, Eio Ramon

Quan passem per davant de Cal Francès observem diverses espècies migratòries. Entre elles un inquiet colit gris i una altra cuereta groga. Aquesta última, és un reproductor abundant dels camps agrícoles, sobretot dels de carxofes, i que passa l’hivern a Àfrica. A nivell regional, és una espècie que li atorga importància al Delta perquè a Catalunya és un nidificante molt localitzat.

En creuar el pont que passa sobre la via del tren, vam tenir la fortuna d’observar, encara que només per uns instants, un blauet. Juntament amb l’abellerol i el gaig blau, una de les espècies de colors més cridaners de l’avifauna ibèrica.

Blauet, Eio Ramon

Pel Camí de Ferran Puig contemplem una escena curiosa. Una parella de xoriguers eren “assetjats” per una garsa fins a expulsar-los d’uns plàtans on pretenien posar-se. A la mateixa zona, gaudim d’un simpàtic corriol petit, molt comú a les zones agrícoles i en molts trams fluvials.

Encara que la jornada va ser una mica austera en diversitat d’aus, vam poder gaudir d’un paisatge agrari periurbà que és tan necessari per garantir la sobirania alimentària de l’àrea metropolitana, la recàrrega de l’aqüífer i l’equilibri ecològic i territorial d’una regió tan densament poblada.

Fotos cortesia de Eio Ramon

Agraïm als i les companyes de l’ADENC la seva implicació i participació.

Més info

Sortida d’ornitologia “El Parc Agrari del Baix Llobregat” amb l’ADENC

Biodiversidad en la zona agrícola afectada por Eurovegas

Crónica de la salida por la zona agrícola de Gavà

Crònica de la sortida “La Fauna nocturna del Delta del Llobregat”

Visita con DEPANA a la zona agrícola de Can Dimoni

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: