/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Història, Notícies

L’estranya història de la garsa de mar que va adoptar un ànec blanc

Recodem que una part d’aquesta platja encara no s’ha inclòs en la Rerserva Natural ni en la ZEPA/XN2000 (però sí en la nova IBA que SOS Delta defensa que es protegeixi).

Es important destacar que aquestes espècies utilitzen la platja que s’ha creat al riu, a l’alçada del pont de Mercabarna (els ànecs blancs per a la muda i la garsa de mar com a zona alternativa d’alimentació). Totes aquestes cites les hem fet censant les zones que no estan protegides i les podeu trobar al nostre Noticiario Ornitológico.

——

14 d’agost de 2012. Novetats naturalístiques. Consorci dels EENN del Delta del Llobregrat

El mes de juny una parella de Garses de mar portava menjar a un poll d’Ànec blanc. Aquest comportament també es va observar l’any anterior. És la primera vegada que s’ha comprovat a Europa que un limícola com la Garsa de mar intenta donar de menjar a un poll d’ànec.

El mes de juny una parella de Garses de mar portava menjar a un poll d’Ànec blanc. Aquest comportament també es va observar l’any anterior. És la primera vegada que s’ha comprovat a Europa que un limícola com la Garsa de mar intenta donar de menjar a un poll d’ànec.

La Garsa de mar (Haematopus ostralegus) és un ocell limícola gran, amb bec i potes llargues, de color blanc i negre, que menja fonamentalment de mol·luscs marins, com cloïsses, escopinyes, musclos, a més de crustacis i cucs (anèl·lids). Viu fonamentalment a les platges.

Al delta del Llobregat des de fa pocs anys s’han instal·lat en època de cria i almenys una parella intenta criar cada any en les zones més tranquil·les. En el mateix ambient del Delta també crien diverses parelles d’Ànec blanc (Tadorna tadorna), un ànec de bona mida, de color blanc amb taques marrons i negres, que menja mol·luscs, petits crustacis, insectes, cucs de sorra, i també plantes aquàtiques.A part de la coincidència en l’espai es podria preguntar quina relació té el limícola amb l’ànec. En principi cap, però es dóna el cas que la Garsa de mar ha fet niu i ha posat ous els últims quatre anys, però per diverses circumstàncies ha fracassat sempre.

El mes de juny de l’any 2011 semblava que no era així, ja que es va veure diverses vegades com els adults alimentaven un poll amb cucs que agafaven i li portaven en el bec! Però una observació més acurada va permetre veure amb claredat que no alimentaven un poll de la seva espècie, sinó un poll d’Ànec blanc! I així van continuar durant diversos dies, sense que els progenitors de l’aneguet apareguessin en escena. L’havien adoptat! A la força?.

Aquest any la Garsa de mar ha tornat a fer-hi niu, però també va perdre la posta a causa de la pluja. En canvi, durant el mes de juny, va ser observada i fotografiada mentre intentaven donar de menjar un cuc a un altre poll d’Ànec blanc! En aquesta ocasió els progenitors de l’aneguet sí que hi eren presents, però no semblaven immutar-se davant la situació tan estranya. Això encara és més curiós, perquè els Ànecs blancs defensen els seus polls amb molta agressivitat davant qualsevol altre animal que s’apropi a ells. Consideraven les Garses de mar com uns veïns no perillosos?.

Aquest comportament és molt curiós, ja que normalment els limícoles es limiten a guiar les seves cries cap a les zones d’alimentació. La Garsa de mar és un dels pocs limícoles que porta aliment a les seves cries. En altres zones d’Europa s’han donat casos de Garses de mar que adoptaven polls de gavià argentat, gavina cendrosa o corriol gros. Però no hi ha constància arreu d’Europa de l’adopció de polls d’Ànec blanc per part de Garses de mar i al Delta s’ha observat per primera vegada, no un any, sinó dos anys seguits!. Potser és un intent de segrest per part de la Garsa de mar d’un poll d’altre espècie davant la pèrdua del seu. En qualsevol cas, és una més de les coses curioses que es poden veure als Espais Naturals del delta del Llobregat.

Autor de la fotografia: Víctor Cañadas

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: