Per Raúl Bastida i Eva Yus
La última sortida de la temporada va estar dedicada a la fauna nocturna. De fet va ser la segona sortida nocturna de la plataforma (veure: Crónica del censo de anfibios de SOS Delta). Com ja va sent la norma, triem espais sense protecció però que sota criteris científics n’haurien de tenir. En aquest cas ens vam dedicar a la zona agrícola de la marina de Sant Boi ja que és l’epicentre on s’ubicaria el macrocomplex d’Eurovegas (veure: Censo ornitológico en la zona “cero” de Eurovegas I).
Vam comptar amb una desena de persones i dos guies. Per poder abastar el màxim terreny possible vam fer el recorregut pel Parc Agrari en cotxe gràcies a un permís, ja que per aquests camins només hi poden circular els pagesos i els serveis.
Al començament vam poder observar algunes aus que aprofiten les últimes llums per caçar, com ara el xoriguer comú. El crepuscle ens va obsequiar amb un espectacular cel en flames, que va ser aprofitat pels fotògrafs.
Horizó del Delta mirant cap al Nord (Roberto Negro)
No van faltar els mussols que ja porten alguns anys criant a Cal Monjo. Sobre aquesta mítica masia del segle XV en vam trobar una parella que possiblement estava pujant els seus polls. Aquestes rapinyaires nocturnes són unes aliades dels pagesos ja que s’alimenten de petits rosegadors i, d’aquesta manera, controlen les plagues que afecten a les collites.
Mussol (Athene noctua) que habita a Cal Monjo amb la seva parella i on probablement té el niu (Roberto Negro)
Per últim, i aprofitant la presència de l’herpetòleg i estudiós dels amfibis del Delta, Albert Montori, vam visitar el canal de laminació de la Ribera a la recerca d’altres espècies diferents de la granota verda, ja que en aquest espai relativament tranquil, amb un bosc de ribera madur, d’aigües estancades i netes (només hi entra l’aigua de la pluja) es propici per una major biodiversitat de la que avui dia trobem al Delta.
Granota verda (Pelophylax perezi) al Canal de Laminació (Roberto Negro)
Malgrat sentir una gran quantitat d’individus de granota comú, no vam poder sentir les altres especies. Això ens recorda la mala situació de les masses d’aigua de casa nostra que encara pateixen d’una contaminació important. Recentment un equip d’investigadors de l’Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua del CSIC ha publicat que quasi la meitat dels aqüífers catalans estan contaminats amb glifosat, un herbicida tòxic i força comú. Realment, als nostres camps sobren insecticides i falten insectivors.
Producte amb l’etiqueta “nociu pel medi ambient” trobat a un camp de la zona (Eva Yus)
Afortunadament, en aquesta arbreda vam poder escoltar un xot. A aquesta rapinyaire, la més petita del nostre país, li agraden aquest tipus de masses forestals i, a diferència del mussol, resident a la península, és un ocell que passa l’hivern a l’Àfrica.
La diversitat faunística es va completar amb alguns ratpenats (del gènere Pipistrellus) i la serenata d’uns quants insectes. I és que la foscor és aprofitada per molts animals per omplir de vida la nit.
Més info
Glyphosate, despite its low mobility in soils, is capable of reaching groundwater. 41% of 140 groundwater samples from Catalonia Spain contained high levels, technically beyond the limit of quantification.
Sortida: La fauna nocturna del Delta del Llobregat
Amfibis i rèptils del Delta del Llobregat
Totes les cròniques de SOS Delta aquí:
https://sosdeltallobregat.wordpress.com//?s=cr%C3%B3nica
Agraïm a Mon Cardona, Ramon Perera i Anna Muns la correció llingüística.
Reblogged this on GRUP WWF-BARCELONA and commented:
Crónica de la última salida antes de la pausa estival de SOS Delta, por la zona afectada por el engendro Eurovegas.