/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Defensa, Divulgació, Entitats, Especulació, Història, Patrimoni, Xerrades

El Delta del Llobregat: com protegir-lo contra “diversos” Eurovegas?

Extractes de la xerrada impartida per l’Eva Yus, una portaveu de la Plataforma Aturem Eurovegas, a les X Jornades de Comerç Just i Consum Responsable (org. per la Xarxa de Consum Solidari), dedicades enguany a la “Sobirania Alimentària i Territori”.

Agricultura i defensa del territori enfront de la gran ciutat

El cas Eurovegas, la cara fosca

El “cas Eurovegas” posa sobre la taula una clara dicotomia molt diferent de la que es planteja als mitjans de comunicació sobre “Eurovegas si o no?”, o “Madrid vs. Barcelona”. Es tracta, en realitat de triar entre dos models de desenvolupament o creació de riquesa, l’especulatiu enfront del productiu i dues concepcions del territori d’alta o baixa concentració dels recursos.

En el primer no es crea res, només diners a partir de diners, excepte una fase inicial efímera, de construcció (el vell conegut totxo i les infraestructures vàries). Aposta per un esgotat model de turisme de baixa qualitat, anticultural, ambiental i econòmicament insostenible, no resilient enfront de les crisis, sense valor afegit. A nivell de país es tradueix en més concentració i més desigualtat territorial.

El segon és el model productiu de generació de béns, de sector primari que garanteix l’autosuficiència, la seguretat alimentària, l’ocupació estable, la resiliència local, el desenvolupament equitatiu i dispers al territori, en el qual els beneficis no flueixen cap a l’estranger, sinó que repercuteixen en la població.

Deconstruïnt l’imaginari oficial

Des de les Plataformes “Aturem Eurovegas” i “Eurovegas No” demanem informació fidedigna per a un debat equilibrat; com que això no s’ha donat o no ha tingut repercussió mediàtica, no ens queda altre remei que deconstruïr alguns mites:

– Els llocs de treball són 10 vegades inferiors a les xifres “oficials” (reconegut pel propi conseller Mas-Colell1),
– La inversió de la que es parla significa, en realitat, més endeutament (donat que requereix un crèdit avalat per l’estat)
– Les infraestructures (carreteres, accessos, proveïment, etc) aniran a càrrec del contribuent
– Els terrenys seran expropiats (els agricultors que pensaven treure alguna cosa pels seus terrenys se’n poden oblidar, la Generalitat deu 30 milions d’euros als pagesos per expropiacions passades)
– Els danys ambientals aniran a càrrec de l’Administració (o sigui de tots i totes)
– El projecte no s’acabarà si no és rendible (socialització de les pèrdues)

Llavors, tenint present totes les aportacions del Govern i les exempcions d’impostos i seguretat social, quina quantitat retribuirà aquest projecte a les arques públiques? Aquest, per si, ja és un argumentari aclaparador al nostre entendre.

El despropòsit de la possible ubicació

Sense voler centrar el debat en els aspectes de la ubicació, atès que, com hem indicat, aquest és més aviat un problema de model socioeconòmic, no podem oblidar que l’emplaçament triat és extremadament sensible.

El Delta del Llobregat és un enclavament excessivament castigat per la pressió demogràfica i l’extrem creixement econòmic centralitzat de Catalunya (és la zona amb més densitat d’infraestructures de l’estat espanyol), ha estat el terreny barat, traster i abocador de l’Àrea Metropolitana durant més de 50 anys de desenvolupisme sense control.

Però miraculosamente, malgrat estar a les portes de Barcelona, ha conservat valors (biodiversitat, aqüífer, zona agrícola, etc…) com a petits oasis entre l’asfalt i ciment. Ha perdut ja tot l’hemidelta esquerre (Sants, Hospitalet, la Zona Franca, Cornellà, etc) i dels seus 100 km2 amb prou feines 1000 Ha han estat protegides com a Reserva Natural, i al voltant de 3000 Ha corresponen al Parc Agrari.

Així, Barcelona és una metròpoli única a la Mediterrània, amb un aiguamoll i una zona agrícola a les seves portes (a més a més del Parc Natural de Collserola), però en lloc de reconèixer-ho, apreciar-ho i defensar-ho, li dóna ara l’esquena davant el que seria el cop mortal per al Delta.

Com podem blindar el Delta del Llobregat als interessos privats?

Les zones més vulnerables del Delta són les zones agrícoles. Això és a causa que després de molts anys de posar èmfasi en la protecció dels espais naturals, ens adonem que els espais agrícoles estan també el perill d’extinció, però amb prou feines hi ha figures que vehiculitzin i blindin la seva conservació. En bona part és el que ha motivat la reforma de la Política Agrària Comuna o PAC (que així i tot ha estat insuficient) que posa en relleu la importància del camp no només com a “fàbrica” d’aliments.

La zona agrícola del Delta, a banda del seu paper en la sobirania alimentària i la supervivència d’un ús tradicional del sòl, té una funció mediambiental indiscutible. A més de permetre la recàrrega de l’aqüífer i actuar com a corredor biològic i zona d’amortiment entre les reserves naturals, alberga importants poblacions d’animals que, sent les actuals zones naturals insuficients, es veuen abocats a utilitzar les zones agràries per reproduir-se i alimentar-se.

El Parc Agrari té, de fet, un grau de protecció ambiental, però molt fràgil. En la demanda de major protecció ambiental que DEPANA ha presentat a l’Administració, l’adequació de les zones protegides a les quals científicament s’ha demostrat que tenen valor ecològic, s’ha inclòs una bona part del Parc Agrari. A més a més, per primera vegada, se senten veus de pagesos que s’uneixen a la demanda d’una protecció ambiental, ja que ara mateix és l’única que, per ser una legislació comunitària, és inviolable.
Tenim el precedent dels secans de Lleida, una zona que cultius de secà que es pretenia passar al regadiu, amb profundes afectacions sobre les aus estepàries. Aquestes zones agrícoles es van poder protegir (almenys en part) gràcies als seus valors ambientals i a la demanda d’empara davant la Comissió Europea. Aquest potser, llavors, el nostre cavall de batalla i la clau de la protecció definitiva del Delta, d’Adelson i qualsevol altre il·luminat o salvador de la pàtria.

Més info

Manifest Plataforma Aturem Eurovegas
Manifesto Plataforma Eurovegas No.
Editorial #2: EuroVegas (I) – Learning from Las Vegas, alguns mites sobre el desenludopament local (català – castellano), per la Trama Urbana
Editorial #3: EuroVegas (II) – La nova (des)planificació territorial, per la Trama Urbana
Eurovegas: parc temàtic del neoliberalisme, bloc Aturem Eurovegas
Els terrenys agrícoles on es vol fer Eurovegas, un equipament estratègic per la seguretat alimentària, bloc SOS Delta del Llobregat
Foment deu vora 30 milions d’euros als pagesos catalans, Racó Català
Mas-Colell rebaja el efecto económico del macrocasino Eurovegas, al País.
Eurovegas crearà com a molt 20.000 llocs de treball directes, Ara.cat.
EuroVegas generaria una dècima part dels treballs anunciats, Catalunya Press.
Parc Agrari del Baix Llobregat. Xarxa de Parcs Naturals
Ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat, blog SOS Delta del Llobregat.
Política Agrícola Común de la UE, Wikipedia.
Canal Segarra-Garrigues i Zones d’Especial Protecció d’Aus

Agraïm a Jose García i Raúl Bastida la lectura crítica de l’article. A Mon Cardona la correció llingüística. Les imatges son d’Eva Yus, excepte la primera, de la XCS.

Debats

One thought on “El Delta del Llobregat: com protegir-lo contra “diversos” Eurovegas?

  1. Reblogged this on Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat and commented:
    Sobre la xerrada a les Jornades de Comerç Just i Consum Responsable, on ens van demanar parlar del cas Eurovegas.

    Posted by arpella | Mai 7, 2012, 12:55 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: