/
estás leyendo...
Biodiversitat, Català, Entitats, Notícies

L’arros ecològic, una opció per conservar la zona agrícola de l’H

Us fem arribar aquesta noticia apareguda al blog del naturalista Ricard Gutiérrez, Natura i Medi Ambient a l’Hospitalet de Llobregat, el dia 2 de febrer d’enguany. Un projecte molt interesant pel futur de l’última zona sense urbanitzar del hemidelta Norte, a l’Hospitalet, inclos en la revisió de la IBA.

Riet Vell, SEO/BirdLife i DEPANA interessats en el conreu de l’arròs a L’Hospitalet

Fa uns mesos parlàvem en aquest bloc de l’arròs a L’Hospitalet, com a passat i com a opció de futur per a cal Trabal. Després de mantenir converses molt interessants amb DEPANA, entitat que a través del seu vicepresident, José García, va plantejar inicialment l’opció de recuperar el conreu de l’arròs al delta del Llobregat, aquest 2 de febrer de 2012 aquesta idea ha donat un pas endavant.

En el marc d’una reunió informal amb el president de SEO/BirdLife, Dr.Eduardo de Juana i el Director General de Riet Vell S.A., Juan Carlos Cirera, en el marc d’unes jornades de turisme en zones humides al delta de l’Ebre hem estat parlant del projecte de portar arròs a cal Trabal.

 Cal Trabal, es un indret de natura únic, encara objecte de la especulació inmobiliaria. Foto: R. Gutiérrez

Des del punt de vista de SEO/BirdLife ‘és gairebé un luxe tenir un aiguamoll i una zona on fer educació ambiental pel qual l’arrossar és un bon medi al costat de la ciutat i encara més ben connectat amb metro i autobús’. Aquesta circumstància de tenir zones humides a tocar de la ciutat és un dels fets que troben a faltar a Madrid per exemple. Segurament la zona de cal Trabal, sense que De Juana la conegui, podria acollir un bon equipament en aquest sentit i a més recuperar altres espècies deltaiques de flora i fauna a més dels ocells.

Quant a la possibilitat tècnica de conrear arròs, i més específicament el biològic, Juan Carlos Cirera va comentar que el fet que a una zona com cal Trabal es pugui fer rotacions de conreu entre arròs i conreus d’horta o cereals és garantia d’èxit, ja que ajuda a controlar les plantes adventícies (les males herbes) de forma natural. En una zona on històricament s’havia conreat arròs i on les característiques del sòl (llimós-argilós) ho permeten, aquesta pràctica és viable. A més, arribat el cas i el moment, Riet Vell podria ajudar i implicar-se en el cicle del conreu.

Per la seva banda, DEPANA ja havia manifestat l’interès de potenciar la zona amb aquest conreu i aportava el seu capital humà per a la gestió del terreny.

A Cal Trabal hi ha ja al menys dues hectàries de terreny públic on es podria començar a actuar ja. Tenim una empresa i dos ONGs molt potents que donen suport a la iniciativa. Potser va essent hora de posar-nos en marxa i fer els nostres somnis realitat. I al cap d’un temps fer una gran paella popular d’arròs de L’Hospitalet brindant per la recuperació d’una part del nostre patrimoni històric i també natural.

Per saber-ne més:

Plataforma Salvem la zona agrícola
Arròs de L’Hospitalet?

Debats

One thought on “L’arros ecològic, una opció per conservar la zona agrícola de l’H

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: