/
estás leyendo...
Català, Entitats, Notes de premsa

DEPANA recolza la proposició no de llei de ERC per ampliar els espais protegits del Delta del Llobregat

Nota de premsa. Depana, 30 de gener de 2012.

El 22 de novembre de 2011 el grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya va presentar una Proposta de resolució per iniciar les gestions de l’ampliació de la ZEPA (acrònim castellà que vol dir Zona de protecció especial per als ocells) del Delta del Llobregat, i que en aquest moments s’està tramitant al Parlament de Catalunya.

En recolzament a aquesta proposta, DEPANA ha enviat un informe científic que dona arguments ornitològics i determina les àrees i les espècies d’ocells que, en aplicació de les directives europees, tenen que ser incloses dintre de la ZEPA del Delta del Llobregat.

Aquesta demanda neix de la revisió de l’IBA (acrònim anglès que significa Àrees Importants per les Aus) Nº140 del Baix Llobregat, feta el 2011. Les IBA (Important Bird Areas) són un inventari que elabora SEO/BirdLife al territori espanyol per identificar, sota criteris científics estandarditzats a nivell internacional, les zones amb més valor ornitològic.

Mitjançant informes tècnics i dades científiques recents, SEO/BirdLife va creure convenient incrementar un 60% de la superfície respecte a l’anterior delimitació de la IBA. Això representa que les 950 hectàrees protegides (Reserves Naturals i ZEPAs) tan sols cobreixen un 28% de les actuals 3500 hectàrees de la nova delimitació, posant de manifest la insuficiència dels espais protegits per cobrir les necessitats de la avifauna deltaica i complir amb els objectius de conservació que exigeix la Unió Europea als estats membres.

S’ha de recordar que la anterior delimitació de la IBA del Delta del Llobregat (1992 i revisada el 1998) contava amb una superfície de 2200 hectàrees. La gran diferencia entre la delimitació de les zones protegides i de les que tindrien que està protegides posen de manifest la necessitat de incloure noves àrees, donat que la avifauna deltaica no troba suficient espai vital als terrenys protegits i busca d’altres per invernar, nidificar o durant la migració.

Entre aquestes àrees destaquen la nova desembocadura del riu, on, al 2011, han nidificat 380 gavines corses a l’illa del Molí de Ca l’Arana, la platja de Ca l’Arana, el Parc Agrari, el riu Llobregat entre el Prat i Molins de Rei, el Riu Vell o les pinedes de Gavà, entre altres. Aquests espais alberguen espècies d’aus protegides de l’Annex I de la Directiva Aus com el martinet menut, la polla blava, el cames llargues, la perdiu de mar, el xatrac menut, la gavina corsa, la terrerola, el trobat, etc.

Aquest informe ha sigut presentant per Depana a les autoritats competents per substanciar la demanda d’una adequació de les zones protegides (Reserves Naturals i ZEPA) a les noves necessitats d’aquestes especies.

Debats

4 thoughts on “DEPANA recolza la proposició no de llei de ERC per ampliar els espais protegits del Delta del Llobregat

 1. Reblogged this on GRUP WWF-BARCELONA and commented:
  Estem una mica més a prop d’una protecció real per as espais naturals del Delta del Llobregat! Ànims per als companys de DEPANA i SOS-Delta!

  Posted by arpella | febrer 1, 2012, 3:39 pm
 2. Reblogged this on Open Science's Blog and commented:

  DEPANA apoya la proposición no de lei de ERC para ampliar los espacios protegidos del Delta del LLobregat.

  La entidad ecologista ha enviado un informe científico que ayudaría a reforzar ante el Parlament de Catalunya la necesidad de ampliar esta ZEPA (Zona de Especial Protección para las Aves).

  Posted by Noke in the Cloud | febrer 1, 2012, 6:24 pm

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retroenllaç: NdP Presentació de la Proposta d’Ampliació de les zones protegides al Delta del Llobregat « S.O.S. Delta del Llobregat - Mai 5, 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: