/
estás leyendo...
Activitats, Biodiversitat, Català, Censos

II Cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2012

El passat diumenge 22 de gener es va celebrar el segon cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat organitzat per DEPANA, amb una gran afluència de públic, tant d’iniciats com d’experts (veure cens del 2011).

Raúl Bastida

Per què un cens alternatiu? Li diem alternatiu pels seus dos objectius principals: 1) Prospectem aquelles zones que no tenen cap figura de protecció, ja que el Consorci que gestiona les Reserves només censa els espais protegits (Cal Tet-Ca l’Arana, La Ricarda, Remolar-Filipines, La Murtra i les basses de Reguerons i Can Dimoni) i el riu Llobregat entre la desembocadura i Can Comas. 2) Volem donar a conèixer la biodiversitat del Delta del Llobregat i constatar que les zones no protegides són necessàries per la conservació de les espècies prioritàries (per la Directiva d’Aus de la UE).

Colaboració inestimable dels voluntaris

Ens vam trobar a les 9 del matí a l’estació de tren del Prat de Llobregat. Mentre esperàvem als més dormilegues, vam aprofitar per explicar sobre un plànol als participants més novells la ubicació i la importància dels terrenys que teníem planificat censar.

Gràcies a la participació de les 23 persones que vam acudir a la convocatòria, vam poder formar sis equips que ens vam permetre cobrir gran part de les zones fora de les reserves:

 • El riu Llobregat entre la desembocadura i Sant Boi de Llobregat
 • Les zones agrícoles i les basses de Can Dimoni  i de Reguerons
 • La pineda de les Maioles i la riera de Canyars (Gavà)
 • La bassa de laminació de la UPC de Castelldefels  i el canal olímpic
 • El litoral de Gavà i Can Trabal (zona agrícola de L’Hospitalet de Llobregat)

Aquest desplegament també ens ha permès prospectar quasi tots el hàbitats que acull el Delta del Llobregat:

 • El ecosistema fluvial (la llera del riu i el bosquet de ribera)
 • La xarxa de canals de reg, desguàs i laminació
 • Les llacunes i basses
 • Les jonqueres i prats
 • Els camps de conreus (hortícoles i fruiters) i erms
 • Les pinedes
 • Els sorrals costaners
 • El mar

Només per això la valoració de la jornada és molt positiva. Cal recordar aquesta jornada forma part d’un cens que compren el període del 10 al 25 de gener. Així que, a part d’aquesta jornada, també s’han fet prospeccions puntuals durant aquestes dues setmanes per garantir una bona cobertura del territori.


Observant les aus del riu Llobregat durant el vespre, foto de Roberto Negro.

Observacions d’aus interessants al Deta malgrat la bonança meteorològica

A nivell ornitològic s’ha notat molt que estem tenim un hivern, meteorològicament, molt suau. Això implica que molts ocells que han criat al centre i nord de Europa, i que normalment hivernen a la conca mediterrània, encara no han arribat per que troben aliment als seus territoris (degut a que encara no s’han gelat gran part dels llacs i rius d’aquests països).
Tot i així, s’han detectat espècies interessants a nivell local i regional. En quant a ocells aquàtics destaca la aportació del Llobregat al seu pas pel terme municipal del Prat, on s’han trobat dos flamencs joves (presents des de setembre de 2011), 13 ànecs blancs, dos becs d’alena (un d’ells present des de finals de novembre de 2011), un agró blanc (observat el 18/12/11 al riu, al seu pas per Cornellà), una polla blava, dos xatracs bec-llarg i un blauet (totes elles espècies incloses a l’Annex I de la Directiva Aus).

Bec d’alena /Avoceta (Recurvirostra avosetta), foto cortesia de Salva Solé

També destaquen els 11 cabussons emplomallats i els 50 grisets a prop de la desembocadura. Riu amunt, a l’alçada de Can Comes, hem localitzat un ajocador de 9 martinets de nit. I molt a prop, a un dels últims reductes del bosc de ribera de la plana deltaica, amb àlbers, pollancres, salzes, oms i tamarius, una acrobàtica mallerenga blava feia les delícies del personal. Aquest pàrid, malgrat ser comú a tota Europa, es tracta d’un hivernant molt escàs i localitzat al Delta del Llobregat.

Mallerenga blava/herrerillo común (Parus caeruleus), foto cortesia de Salva Solé.

Sorpreses ornitològiques entre cols i faves

La zona agrícola de Can Dimoni  ha contribuït amb vàries espècies rellevants. No han faltat a la cita els torlits que cada any passen el hivern als camps que envolten aquestes petites basses al cor de la plana deltaica. En aquesta ocasió hem contat 14 exemplars, que segurament formen part dels 18 que van aparèixer el 4 de novembre de 2011 al mateix camp.

Al canal de laminació de la Ribera es va detectar un falcó pelegrí que ja s’havia observat a la mateixa zona el 18 de desembre de 2011. En l’ufanós bosquet de ribera que flanqueja aquest canal va sortir un lluer. L’escassa presència d’aquest fringíl.lid durant aquest hivern es un indicador de la bondat termomètrica que estem patint. Quan marxàvem de la bassa de Can Dimoni  un company ens va advertir de la presència d’una elegant silueta sobrevolant els nostres caps. Es tractava d’una àguila calçada, rapinyaire molt escàs com a hivernant a Catalunya.

Torlit/alcaraván (Burhinus oedicnemus), foto cortesia de Salva Solé.

La bassa de Reguerons també ha proporcionat interessants observacions. Una arpella pàl.lida ha utilitzat el seu canyissar per ajocar-se des de novembre de 2011. Al igual que la calçada, es tracta d’un rapinyaire molt escàs e irregular com a hivernant al Delta del Llobregat. Dos espècies molt tímides i discretes con la boscarla mostatxuda i la tallareta cuallarga troben refugi en aquesta diminuta zona humida al bell mig del Parc Agrari. Dos exemplars de boscarla es van veure fugaçment entre una densa mata de canyissar mentre que la tallareta només es va poder sentir entre els joncs.

Estadístiques rellevants del cens en aquesta epoca i en nomès un dia

Una lectura global dels resultats ofereix conclusions interessants (encara que falten els resultats de dos dels sis equips formats). Malgrat que les zones humides del cens són molt més modestes que les protegides, tenen una notable importància per algunes espècies, acollint un elevat percentatge de la població hivernant total de tot el Delta: 11 cabussons emplomallats, 19 cabussets, 34 bernats pescaires, 22 martinets blancs, 13 ànecs blancs, 112 xarxets comuns, 50 grisets, 157 collverds, 209 corb marins grossos, 127 fotges, 20 xivites, 5 xivitones i 8 blauets. Destacar també el paper de la zona agrícola per alàudids com la alosa (239 ex.) i la cogullada (59 ex.), i per emberícids com el gratapalles (5) i el repicatalons (15).

Un altre aspecte a destacar es la diversitat. Durant la jornada del 22 de gener vam detectar 73 espècies. Però si tenim en compte les prospeccions puntuals (del 10 al 21 de gener) que complementen aquest cens, podem afirmar que les zones sense cap figura de protecció han sigut utilitzades durant aquest hivern per 95 espècies. Aquesta és una xifra molt destacable per que, teòricament, durant el període hivernal la varietat és menor que durant les migracions (primavera i tardor). Això s’explica per que el Delta atresora una gran varietat d’hàbitats a part dels aquàtics (pinedes, camps de conreus i erms, sorrals costaners, etc). De fet, “només” el 46,3% de les 95 espècies censades són aquàtiques.

Si computen les observacions fetes a les reserves naturals (Cal Tet-ca l’Arana i el Remolar-Filipines) durant aquestes dues setmanes del cens, el conjunt de la plana deltaica (uns 98 km2) ha sigut utilitzat aquest hivern per 126 espècies d’ocells!!! (un 35% de les 360 espècies detectades a la historia del Delta del Llobregat). A Catalunya només al Delta de l’Ebre i Aiguamolls de l’Empordà  s’assoleixen quotes tan elevades de diversitat ornitològica.

Els espais protegits s’han quedat petits

La majoria dels terrenys prospectats en aquest cens formen part de la nova IBA del Delta del Llobregat. IBA (Important Bird Areas) és un inventari que elabora SEO/BirdLife al territori espanyol per identificar, sota criteris científics estandaritzats a nivell internacional,  les zones amb més valor ornitològic. Des de 1992 existeix una IBA al Delta del Llobregat.
Al 2011, des de la plataforma SOS Delta, es va elaborar un informe per demanar la ampliació d’aquesta IBA. A finals d’estiu es va aprovar, el que suposa un augment del 60% de la seva superfície (passant de les 2200 hectàrees a les 3500 actuals).

Això representa que les 900 hectàrees protegides (Reserves Naturals i ZEPAs) tan sols cobreixen un 28% de les actuals 3500 hectàrees de la nova IBA, posant de manifest la insuficiència dels espais protegits per cobrir les necessitats de la avifauna deltaica i complir amb els objectius de conservació que exigeix la Unió Europea als estats membres.

Els resultats d’aquest cens d’ocells hivernants serviran per completar l’informe que hem elaborat des de la plataforma SOS Delta per demanar a la Generalitat de Catalunya l’ampliació de les zones protegides (adecuació de la ZEPA a la nova IBA. Veure article: Ampliació de la ZEPA del Delta del Llobregat). Aquestas dades son de vital importància com a mesura de la biodiversitat del Delta del Llobregat, i com experiències son una oportunitat per donar a conèixer especies i indrets molt especials del Delta i ens animan a seguir fent activitats de cara a la gent.

 • Salva Solé es un fotograf que te un pareil de blogs, de fotos i de cursos.
 • Podeu trobar l’arxiu amb les dades aquí.

Debats

5 thoughts on “II Cens d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2012

 1. Reblogged this on GRUP WWF-BARCELONA.

  Posted by arpella | gener 27, 2012, 5:34 pm
 2. Reblogged this on Open Science's Blog and commented:

  El II Censo de Aves Hibernantes, promovido por S.O.S Delta del Llobregat y organizado por Depana, se llevó a cabo con éxito gracias a la participación de los 23 voluntarios que acudieron a la cita del pasado domingo 22 de Enero.

  El encuentro sirvió tanto para acercar a los aficionados a la ornitología un poco más a conocer los espacios naturales de la zona, a las tareas de muestreo y recogida de datos sobre la presencia / absencia (control cualitativo) y cantidad intraespecífica (número de individuos de una misma especie avistados) de especies de aves que estos días se pueden observar en el Delta del Llobregat, como para la recogida de datos sobre el grado de biodiversidad de especies migradoras que sobrevuelan el cielo deltaico en invierno. Estos datos servirán para el informe que de adecuación de la ZEPA a la nueva IBA que se pretende presentar a la Generalitat de Catalunya desde la Plataforma S.O.S Delta del Llobregat.

  Posted by Noke in the Cloud | gener 28, 2012, 7:26 pm
 3. Ole!! molt be per a tots els participants, que amb aquest esdeveniments aprofitem per passar una bona estona, fer amics i contribuir a la conservació dels agroecosistemes.
  Ens veiem l’any vinent

  Salut a tothom!

  Posted by Nahuel | gener 31, 2012, 10:33 am

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retroenllaç: III Cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2013 « S.O.S. Delta del Llobregat - Desembre 26, 2012

 2. Retroenllaç: IV Cens alternatiu d’ocells hivernants al Delta del Llobregat 2014 | S.O.S. Delta del Llobregat - gener 7, 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: