Declara que és incompatible amb l’entorn protegit del delta del Llobregat
El projecte “Barça Parc“, una complex lúdic i comercial que el FC Barcelona, amb el vistiplau de l’ajuntament de Viladecans, governat per PSC i ICV, pretenia construir en uns terrenys del delta del Llobregat, ha estat desautoritzat per un informe del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. El projecte consistia en la construcció d’instal.lacions esportives, centres comercials i un hotel al front litoral de Viladecans, al bell mig de zones d’alt valor ecològic. L’informe del Departament de Medi Ambient considera que la construcció d’aquest complex seria incompatible amb la preservació de l’entorn, tal com ens expliquen al següent comunicat els col·lectius que han estat lluitant per la derogació d’aquest projecte.
“Gol per tota l’esquadra” a l’especulació urbanística a Viladecans
L’informe ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat dóna la raó als arguments dels grups ecologistes i és contundent afirmant que “es considera que la proposta de la present Modificació puntual no és compatible amb la preservació dels valors d’aquest entorn…”
Baix Llobregat, 25 d’agost de 2010
Els Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, en un informe del passat 29 de març de 2010 que s’acaba de conèixer avui mateix, analitzen la “proposta de modificació puntual del Pla General Metropolità a l’àmbit del front litoral, al terme municipal de Viladecans, d’acord amb la Llei d’avaluació ambiental de plans i programes. En l’informe tècnic, la Generalitat avalua la proposta presentada per l’Ajuntament de Viladecans en conveni amb el FC Barcelona per a construir un macrocomplex lúdic i comercial en un enclavament del Delta del Llobregat rodejat d’espais naturals protegits, els darrers d’un delta que s’ha vist sotmès a enormes pressions degut al creixement urbà i a les majors infraestructures del país (Aeroport, Port, 4 vies de ferrocarril, 3 autopistes o autovies, etc.).
L’informe és molt clar assenyalant que “es considera que la proposta de la present Modificació puntual no és compatible amb la preservació dels valors d’aquest entorn…”. I això s’argumenta esmentant les característiques principals de la zona i els inconvenients a la seva urbanització:
‐ Urbanisme: el sector està afectat pel Pla Director de l’Aeroport, pel Pla Director del Sistema Costaner i pel Pla d’Espais d’Interès Natural, entre d’altres.
‐ Inundabilitat: la zona pateix un “risc d’inundació extremadament alt” per la seva ubicació.
‐ Aqüífer i cicle de l’aigua: tot el sector que es vol urbanitzar està sobre un aqüífer protegit, el de la Vall Baixa i delta del L lobregat. La construcció afectaria la dinàmica hídrica i la recàrrega de l’aqüífer.
‐ Biodiversitat i connectivitat ecològica: Només el 2% del Delta del Llobregat està protegit ambientalment, i la zona on es proposa fer el Barça Parc està rodejada per espais d’elevadíssim valor natural, per a la fauna, la flora i els hàbitats, d’acord amb les lleis catalanes, espanyoles i europees.
‐ Atmosfera: el sector pateix nivells de contaminació atmosfèrica alts, l’entorn té fonts de contaminació acústica de primer ordre com l’autovia C‐31 i l’aeroport del Prat, i els espais protegits són zones de màxima sensibilitat pel que fa a la contaminació lumínica del cel nocturn.
‐ Zones agrícoles: no s‘han tingut en compte els sectors agrícoles d’alt valor productiu del Parc Agrari del Llobregat.
‐ Canvi climàtic: hi ha una contradicció entre els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle que ha promès l’Ajuntament i les emissions que generaria un projecte com el Barça Parc.
El document, a partir de l’anàlisi dels elements descrits, defineix uns objectius ambientals molt clars que han de condicionar qualsevol alteració d’aquells terrenys, en relació als valors naturals patrimonials, l’ús del sòl, l’afectació als ecosistemes, la prevenció de riscos ambientals, el cicle de l’aigua, la integració paisatgística, la prevenció de la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica, la minimització dels efectes sobre el canvi climàtic i la gestió dels residus. Es formula a continuació una anàlisi de la proposta urbanística plantejada, afirmant‐se contundentment que caldria haver considerat l’opció de no construir, o bé de construir el projecte en un altre indret.
I finalment el document de Medi Ambient valora la proposta en conjunt identificant les múltiples deficiències del projecte, els impactes ambientals no assumibles, les contradiccions i la necessitat d’analitzar totes les alternatives, per a concloure, com ja s’ha dit, que la proposta presentada no és compatible amb els valors naturals del Delta del Llobregat.
Es pot descarregar l’informe al web del Departament de Medi Ambiento en el següent enllaç:
Cal recordar que aquest projecte el va engegar la junta directiva del FC Barcelona de Joan Laporta l’any 2008, amb l’adquisició en unes estranyes condicions d’una finca no urbanitzable dins de la zona protegida per la legislació catalana i europea al delta del Llobregat, tal com ha aparegut repetidament a diversos mitjans de comunicació amb una forta polèmica per l’import pagat pel FC Barcelona (18 milions d’euros) per una finca que va costar 1,5 milions pocs anys abans, i que va generar sucoses comissions d’uns intermediaris encara, a dia d’avui, sense identificar públicament.
Les entitats ecologistes que més fermament s’han oposat a aquest projecte considerem que l’informe tècnic de la Generalitat és totalment realista i centrat en els fets objectius que es donen en un espai tan sigular com el delta del Llobregat. Per això, la conclusió no podria ser altra que la incompatibilitat entre Barça Parc i reserves naturals.
En definitiva, per a les entitats ecologistes, la decisió de Medi Ambient és coherent, valenta i rigorosa i, per tant, ha de rebre tot el suport de les organitzacions que defensem la natura. Si bé l’informe no descarta explícitament el projecte (com no pot ser d’altra manera tenint en compte que no és la seva competència), sí que fixa uns condicionants tan específics i detallats que és totalment impossible que un projecte tan destructor com el Barça Parc s’arribi a instal∙lar mai en aquesta zona.
D’aquí endavant, les entitats ecologistes traslladaran a l’Ajuntament de Viladecans la seva contradicció flagrant, ja que l’Alcalde i el govern municipal en conjunt (PSC i ICV) van defensar amb ungles i dents que aquest projecte “és totalment respectuós amb el medi ambient i, de fet, afavoreix la seva conservació”. Així mateix, les entitats es posaran en contacte amb el nou president del FC Barcelona, Sandro Rosell, per a demanar‐li que descarti, definitivament, aquest projecte faraònic inviable en un lloc com el Delta i que significaria associar la imatge del Barça a la de destrucció mediambiental.
Grup ecologista Les Agulles, Ecologistes en Acció, Salvem Oliveretes, Depana, S.O.S. Delta, WWF.
PD. Més informació sobre les al∙legacions i les accions contra el Barça Parc des del gener de 2010 fins ara a:
http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?rubrique421
http://salvemoliveretes.blogspot.com/
http://www.depana.org/public/noticia/El_complex_l%C3%BAdic_i_esportiu_del_Bar%C3%A7a_a_Viladecans_suposar%C3%A0_una_nova_amena%C3%A7a_al_Delta_del_Llobregat/
http://grupbarcelonawwf.wordpress.com/2010/07/27/biodiversidad‐en‐la‐zona‐del‐barca‐parc/
Debats
Trackbacks/Pingbacks
Retroenllaç: Felicitacions de SOS Delta del Llobregat 2013 « S.O.S. Delta del Llobregat - Desembre 23, 2012
Retroenllaç: La Plataforma S.O.S. Delta rep un Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat | S.O.S. Delta del Llobregat - Novembre 23, 2016