/
estás leyendo...
Acció, Biodiversitat, Català, Defensa, Entitats, Especulació, Patrimoni

Un informe oficial desautoritza el projecte “Barça Parc” a Viladecans

Declara que és incompatible amb l’entorn protegit del delta del Llobregat

El projecte “Barça Parc“, una complex lúdic i comercial que el FC Barcelona, amb el vistiplau de l’ajuntament de Viladecans, governat per PSC i ICV, pretenia construir en uns terrenys del delta del Llobregat, ha estat desautoritzat per un informe del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. El projecte consistia en la construcció d’instal.lacions esportives, centres comercials i un hotel al front litoral de Viladecans, al bell mig de zones d’alt valor ecològic. L’informe del Departament de Medi Ambient considera que la construcció d’aquest complex seria incompatible amb la preservació de l’entorn, tal com ens expliquen al següent comunicat els col·lectius que han estat lluitant per la derogació d’aquest projecte.

“Gol per tota l’esquadra” a l’especulació urbanística a Viladecans


L’informe ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat dóna la raó als arguments dels  grups  ecologistes  i  és  contundent  afirmant  que  “es  considera  que  la  proposta  de  la  present  Modificació puntual no és compatible amb la preservació dels valors d’aquest entorn…”

Baix Llobregat, 25 d’agost de 2010

Els Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, en un informe del passat 29 de març de 2010 que s’acaba de conèixer avui mateix, analitzen la “proposta de modificació puntual del Pla General Metropolità a l’àmbit del front litoral, al terme municipal de Viladecans, d’acord amb la Llei d’avaluació ambiental de plans i programes. En l’informe tècnic, la Generalitat avalua la proposta presentada per l’Ajuntament de Viladecans en conveni amb el FC Barcelona per a construir un macrocomplex lúdic i comercial en un enclavament del Delta del Llobregat rodejat d’espais naturals protegits, els darrers d’un delta que s’ha vist sotmès a enormes pressions degut al creixement urbà i a les majors infraestructures del país (Aeroport, Port, 4 vies de ferrocarril, 3 autopistes o autovies, etc.).

L’informe  és  molt  clar  assenyalant  que  “es  considera  que  la  proposta  de  la  present  Modificació  puntual  no  és compatible  amb  la  preservació  dels  valors  d’aquest  entorn…”.  I  això  s’argumenta esmentant  les  característiques principals de la zona i els inconvenients a la seva urbanització:

Urbanisme: el sector està afectat pel Pla Director de l’Aeroport, pel Pla Director del Sistema Costaner i pel Pla d’Espais d’Interès Natural, entre d’altres.
Inundabilitat: la zona pateix un “risc d’inundació extremadament alt” per la seva ubicació.
Aqüífer i cicle de l’aigua: tot el sector que es vol urbanitzar està sobre un aqüífer protegit, el de la Vall Baixa i delta del L lobregat. La construcció afectaria la dinàmica hídrica i la recàrrega de l’aqüífer.
Biodiversitat i connectivitat ecològica: Només el 2% del Delta del Llobregat està protegit ambientalment, i  la  zona  on  es  proposa  fer  el  Barça  Parc  està  rodejada  per  espais  d’elevadíssim  valor  natural,  per  a  la fauna, la flora i els hàbitats, d’acord amb les lleis catalanes, espanyoles i europees.
Atmosfera:  el  sector  pateix  nivells  de  contaminació  atmosfèrica  alts,  l’entorn  té  fonts  de  contaminació acústica  de  primer  ordre  com  l’autovia  C‐31  i  l’aeroport  del  Prat,  i  els  espais  protegits  són  zones  de màxima sensibilitat pel que fa a la contaminació lumínica del cel nocturn.
Zones agrícoles: no s‘han tingut en compte els sectors agrícoles d’alt valor productiu del Parc Agrari del Llobregat.
Canvi climàtic: hi ha una contradicció entre els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle que ha promès l’Ajuntament i les emissions que generaria un projecte com el Barça Parc.

El document, a partir de l’anàlisi dels elements descrits, defineix uns objectius ambientals molt clars que han de condicionar  qualsevol  alteració  d’aquells  terrenys,  en  relació  als  valors  naturals  patrimonials,  l’ús  del  sòl, l’afectació  als  ecosistemes,  la  prevenció  de  riscos  ambientals,  el  cicle  de  l’aigua,  la  integració  paisatgística,  la prevenció de la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica, la minimització dels efectes sobre el canvi climàtic i la  gestió  dels  residus.  Es  formula  a  continuació  una  anàlisi  de  la  proposta  urbanística  plantejada,  afirmant‐se contundentment  que  caldria  haver  considerat  l’opció  de  no  construir,  o  bé  de  construir  el  projecte  en  un  altre indret.

I finalment el document de Medi Ambient valora la proposta en conjunt identificant les múltiples deficiències del projecte, els impactes ambientals no assumibles, les contradiccions i la necessitat d’analitzar totes les alternatives, per a concloure, com ja s’ha dit, que la proposta presentada no és compatible amb els valors naturals del Delta del Llobregat.

Es pot descarregar l’informe al web del Departament de Medi Ambiento en el següent enllaç:

DRF VILADECANS

Cal recordar que aquest projecte el va engegar la junta directiva del FC Barcelona de Joan Laporta l’any 2008, amb l’adquisició  en  unes  estranyes  condicions  d’una  finca  no  urbanitzable  dins  de  la  zona  protegida  per  la  legislació catalana  i  europea  al  delta  del  Llobregat,  tal  com  ha  aparegut  repetidament  a  diversos  mitjans  de  comunicació amb una forta polèmica per l’import pagat pel FC Barcelona (18 milions d’euros) per una finca que va costar 1,5 milions  pocs  anys  abans,  i  que  va  generar  sucoses  comissions  d’uns  intermediaris  encara,  a  dia  d’avui,  sense identificar públicament.

Les entitats ecologistes que més fermament s’han oposat a aquest projecte considerem que l’informe tècnic de la Generalitat és totalment realista i centrat en els fets objectius que es donen en un espai tan sigular com el delta del Llobregat. Per això, la conclusió no podria ser altra que la incompatibilitat entre Barça Parc i reserves naturals.

En definitiva, per a les entitats ecologistes, la decisió de Medi Ambient és coherent, valenta i rigorosa i, per tant, ha de rebre tot el suport de les organitzacions que defensem la natura. Si bé l’informe no descarta explícitament el  projecte  (com  no  pot  ser  d’altra  manera  tenint  en  compte  que  no  és  la  seva  competència),  sí  que  fixa  uns condicionants tan específics i detallats que és totalment impossible que un projecte tan destructor com el Barça Parc s’arribi a instal∙lar mai en aquesta zona.

D’aquí endavant, les entitats ecologistes traslladaran a l’Ajuntament de Viladecans la seva contradicció flagrant, ja que l’Alcalde i el govern municipal en conjunt (PSC i ICV) van defensar amb ungles i dents que aquest projecte “és totalment  respectuós  amb  el  medi  ambient  i,  de  fet,  afavoreix  la  seva  conservació”.  Així  mateix,  les  entitats  es posaran  en  contacte  amb  el  nou  president  del  FC  Barcelona,  Sandro  Rosell,  per  a  demanar‐li  que  descarti, definitivament,  aquest  projecte  faraònic  inviable  en  un  lloc  com  el  Delta  i  que  significaria  associar  la  imatge  del Barça a la de destrucció mediambiental.

Grup ecologista Les Agulles, Ecologistes en Acció, Salvem Oliveretes, Depana, S.O.S. Delta, WWF.

PD. Més informació sobre les al∙legacions i les accions contra el Barça Parc des del gener de 2010 fins ara a:
http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?rubrique421
http://salvemoliveretes.blogspot.com/
http://www.depana.org/public/noticia/El_complex_l%C3%BAdic_i_esportiu_del_Bar%C3%A7a_a_Viladecans_suposar%C3%A0_una_nova_amena%C3%A7a_al_Delta_del_Llobregat/
http://grupbarcelonawwf.wordpress.com/2010/07/27/biodiversidad‐en‐la‐zona‐del‐barca‐parc/

About Noke

Science and culture communicatior. Performing and CG artist. Concept, design and management of immersive educative and artistic projects in virtual worlds.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.256 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: