/
estás leyendo...
Català

L’operació Viladecans, sota sospita

terrenys viladecans barsaEl Barça va pagar 18 milions d’euros per uns terrenys que la mateixa societat venedora tenia valorats en 1,4 milions. EL TRIANGLE ha comprovat com la comissió que es va pagar va ser de 3 milions d’euros i com poc després és venen uns terrenys adjacents a un preu molt inferior.

Mario Ruiz, EL TRIANGLE.
Joan Laporta s’enfronta a l’escàndol més gran que ha sacsejat el seu mandat: la compra, el 26 de maig del 2008, per part de l’FC Barcelona en plena època de crisi immobiliària d’uns terrenys de 27,8 hectàrees a Viladecans a l’empresa Golf de Viladecans, SA per 18.467.438,03 euros més l’IVA quan la mateixa societat venedora els tenia valorats en els seus balanços en 1.440.538, 54 euros. És a dir, l’operació es va multiplicar, sorprenentment, per 12.

Aquests són uns terrenys que, com ja va denunciar EL TRIANGLE en el número 879, del 16 de juny del 2008, estan qualificats com a equipaments metropolitans d’ús esportiu, però sobre els quals hi ha una protecció ambiental perquè formen part de la xarxa Natura 2000, zona de protecció de les aus, pel fet de limitar amb la reserva natural del Remolar-Filipines. De fet aquesta és la causa, amparada en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2003 i en les incansables protestes dels veïns, que no es pogués construir el camp de golf de 9 forats que hi havia previst.

L’FC Barcelona i l’Ajuntament de Viladecans van firmar un acord el passat mes de juliol del 2009 segons el qual el club cedeix a l’Ajuntament aquests terrenys i la titularitat de la finca d’us agrícola coneguda com Can Feliu, de 34 hectàrees i situada a la zona dels Reguerons, que va ser comprada en temps d’Agustí Montal, a canvi d’uns altres a la zona coneguda com Les Filipines Noves per construir el macroprojecte lúdic-esportiu Barça Parc, amb camps de futbol, un hotel, botigues i cerca d’aus amb prismàtics. Encara que ara, mig any després, als terrenys no hi ha ni un totxo, ni un operari, ni una grua. Res de res. El projecte està aturat perquè l’Ajuntament és propietari del 48% dels terrenys que cedeix al Barça, però no és el beneficiari dels drets urbanístics, que són de l’empresa Golf de Viladecans, així que el Barça, si vol construir el seu parc lùdic, s’haurà de rascar una altra vegada la butxaca per controlar, com a mínim, el 50% del terreny per poder promoure el projecte.

Intervenció de Franquesa
L’operació, denunciada la setmana passada per l’exdirectiu del Barça Lluís de Val, torna a posar el president del Barça sota sospita com ja va succeir amb el fracassat intent de venda del Mallorca SAD a l’empresa Zeromax, de l’Uzbekistan; la intermediació del seu despaxt professional en el contracte per valor de 3 milions entre Nuevos Horizontes 2000, SL -una de les empreses de Johan Cruyff- i Mediapro; la compra d’un àtic de 360 metres quadrats a la Diagonal de Barcelona per 2,6 milions d’euros, quan el seu bufet d’advocats només facturava 319.937 euros d’ingressos d’explotació en el tancament de l’exercici del 2003 quan va accedir a la presidència del Barça, i el tristement famós ‘cas de l’espionatge’ a quatre dels seus cinc vicepresidents.

La compra dels terrenys de Viladecans no és aigua clara. L’operació, portada en secret per Joan Laporta i el que aleshores era el seu vicepresident responsable de de patrimoni i soci seu a l’empresa Hakerson Internacional, SL, Joan Franquesa -imputat per un escàndol de corrupció urbanística a Sant Cugat del Vallès-, es va tancar en plena moció de censura presentada contra Laporta pel soci Oriol Giralt -recordem que un dels principals atacs al president era en aquell moment la venda dels terrenys de Can Rigalt- . L’acord va generar una comissió pagada per l’empresa venedora de 3.008.270, 44 euros a un intermediari que Laporta no només coneix molt bé sinó que el protegeix i es nega a donar públicament el seu nom. És sorprenent que en una operació com aquesta es paguin unes comissions properes al 20% quan normalment és paga per una intermediació com aquesta un 3 o 4%. Però, a més, va haver-hi un advocat que, només per redactar tota la documentació, va cobrar una minuta de 120.000 euros.

És a dir, un escàndol de proporcions descomunals que es veu multiplicat per una nova dada denunciada per Lluis de Val i que ha pogut comprovar EL TRIANGLE: La mateixa societat Golf de Viladecans, SA, que el 22 d’agost del mateix any va canviar la seva denominació social al registre mercantil per passar a dir-se Inversiones Divabe, SA, que li ven els terrenys a l’FC Barcelona per valor de 66,30 euros el metre quadrat, li ven sis mesos després uns terrenys de 26.605 metres quadrats, situats al costat dels terrenys del Barça en el mateix sector de Viladecans, a l’empresa Mont-Cor, SL, representada per María Montserrat Juncosa Banús, per un valor final de 302.896,32 euros; es a dir, per 11,38 euros el metre quadrat. “És espectacular. El metre quadrat anava a 11 euros i el Barça el va pagar a 66 euros”, assegura Lluis de Val a EL TRIANGLE.

*Aquesta informació la trobaràs sencera al setmanari EL TRIANGLE.

About Noke

Science and culture communicatior. Performing and CG artist. Concept, design and management of immersive educative and artistic projects in virtual worlds.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Logo 2012

Nuevo logo de Delta del Llobregat  (2012)

Nuestro Noticiario Ornitológico

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.257 other followers

Twitter

Busca per temes

%d bloggers like this: